Aproximativ 48 la sută dintre şomerii înregistraţi în primul trimestru din 2008 au peste 40 de ani, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), care spune că a depus eforturi pentru ajutarea persoanelor care au nevoie de sprijin din cauza barierelor legate de vârstă.
Structura şomajului înclină balanţa spre cei din categoria de vârstă adultă, cei peste 40 de ani (media în primul trimestru fiind de aproximativ 48 la sută din totalul şomerilor). Media şomerilor cu vârste sub 25 de ani, înregistrată în perioada ianuarie – martie 2008, a fost de circa 15 la sută, potrivit unui comunicat al ANOFM.
"Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a depus eforturi pentru integrarea sau reintegrarea acelor persoane care au mai multă nevoie de sprijin, din cauza barierelor legate de vârstă, respectiv, persoanelor peste 45 de ani, dar şi tinerilor lipsiţi de experienţă profesională", se arată în comunicat.
Astfel, în primul trimestru al anului 2008, în evidenţele ANOFM s-au înregistrat 262.000 de persoane, care s-au adăugat la cele 367.838 aflate deja în baza de date la finele anului trecut.
Din totalul persoanelor intrate în evidenţe, 16,4 la sută au fost tineri (cu vârste sub 25 de ani), iar 31,1 de procente, persoane cu vârste peste 45 de ani.
Toate cele 262.000 de persoane care s-au adresat Serviciului Public de Ocupare în primele trei luni ale anului 2008 au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în baza de date ca fiind în căutarea unui loc de muncă, anunţă ANOFM.
În aceeaşi perioadă, 239.628 de persoane au participat la măsurile active de stimulare a ocupării, dintre acestea 130.911 fiind ocupate (gradul de ocupare a persoanelor din evidenţa ANOFM aflate în căutarea de loc de muncă a înregistrat valoarea de 55 de procente).
Numărul tinerilor activaţi în măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, în primele trei luni ale anului curent, a fost de 42.118 (39 la sută din numărul tinerilor înregistraţi în evidenţe), iar a persoanelor peste 45 de ani, de 71.310 (34 de procente din numărul persoanelor peste 45 de ani înregistrate în evidenţe).
„Activarea în scopul ocupării pe piaţa muncii se face în mod personalizat în funcţie de caracteristicile socio-profesionale ale fiecărei persoane, pe de o parte, dar şi de opţiunile acestora, pe de altă parte, ocuparea fiind, de multe ori, rezultatul aplicării unui complex de măsuri active. Astfel, o persoană se încadrează în muncă la finalul unui traseu care presupune informare privind piaţa muncii şi locurile de muncă vacante, instruirea în tehnici de căutare a unui loc de muncă, cuprinderea într-un curs de formare profesională sau într-un curs antreprenorial, după caz”, a declarat Ionel Muscalu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
(10 mai 2008, 21:00:13