Angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) spun că nu vor mai lucra peste program, pentru că nu au fost plătiţi pentru cele peste 400 de ore în plus din ultimul an, acest lucru putând duce la neîndeplinirea normelor UE şi la blocarea subvenţiilor pentru agricultori.
După peste un an de muncă "pe brânci" - însumând 14 ore de lucru pe zi, toate zilele nelucrătoare petrecute la muncă şi concediile abandonate -, celor circa 4.500 de lucrători din APIA le sunt reduse salariile prin încadrarea abuzivă într-o grilă de salarizare inferioară, a declarat, ieri, secretarul general al Sindicatului APIA, Gheorghe Văleanu.
Sindicaliştii cer suplimentarea personalului cu aproximativ 2.500 de angajaţi, iar anumite acţiuni de subvenţionare să fie externalizate, cel puţin pentru o perioadă determinată de un an, printr-un act normativ dat de Guvern.
"Miniştrii Varujan Vosganian şi Dacian Cioloş trebuie să-şi asume fie derularea programului, astfel încât subvenţiile să ajungă la ţărani, fie responsabilitatea ca ţăranii să nu-şi primească banii", a declarat, ieri, secretarul general al Blocului Naţional Sindical (BNS), Matei Brătianu.
Potrivit lui Brătianu, salariile angajaţilor APIA sunt cuprinse între 700 de lei (cea mai mare parte a salariaţilor) şi 2.200 de lei (15 la sută dintre aceştia), însumând sporul de 75 la sută pentru funcţionarii care lucrează cu fonduri europene. Acesta a adăugat că salariaţii APIA nu beneficiază de nici un alt spor, de stres sau de dispozitiv, "cum ar fi normal".
Liderul BNS a precizat că angajaţii APIA vor face toate demersurile pentru a înceta lucrul după ora 16.00 dacă în cel mai scurt timp nu le vor fi plătite cele între 400 şi 700 de ore suplimentare restante.