Deputatul PDL de Covasna, vicepreşedintele Comisiei Parlamentare pentru UNESCO, Petre Străchinaru, a declarat, ieri, că va propune ca Mănăstirea Suceviţa şi biserica romano-catolică din Ghelinţa, judeţul Covasna, să fie incluse în patrimoniul UNESCO.
Deputatul Petre Străchinaru a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei Parlamentare pentru UNESCO, va face demersuri ca cele două monumente deosebit de valoroase, respectiv Mănăstirea Suceviţa şi Biserica romano-catolică de la Ghelinţa, să fie incluse în patrimoniul UNESCO.
Situată în satul cu acelaşi nume, pe valea pârâului Suceviţa, la o distanţă de 18 kilometri sud-vest de oraşul Rădăuţi, Mănăstirea Suceviţa a fost zidită în ultimele decenii ale secolului al XVI-lea, cu cheltuiala întregii familii de boieri Movilă, din care făcea parte Ieremia Movilă, cel care a domnit în scaunul Moldovei între anii 1595-1606.
În ceea ce priveşte Biserica romano-catolică de la Ghelinţa, judeţul Covasna, aceasta a fost ridicată în onoarea Sfântului Imre şi surprinde prin vechimea sa (1245) şi stilul arhitectonic (romantic târziu), dar şi prin valoarea picturilor murale din interior executate în 1330, reprezentând scene din viaţa lui Hristos şi Legenda Sfântului Ladislau. Tavanul cu casete pictate datează din 1628.