Depunerea candidaturii senatorului Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei a fost respinsă, ieri, de BEM, fiind invalidate peste 4000 de semnături de susţinere, astfel că acestuia îi lipsesc în jur de 400 de semnături pentru a fi validat.
Preşedintele BEM Constantin Marino Marin a declarat că Oprescu avea nevoie de 35.803 semnături valide şi că au fost invalidate 4.982 de semnături, fie pentru că în locul seriei şi numărului actului de identitate apărea codul numeric personal, fie pentru că adresa nu era completă.
Astfel, candidatul independent Sorin Oprescu are cu aproximativ 400 de semnături sub limita cerută de lege.
Constantin Marino Marin a precizat că Oprescu poate depune contestaţie la Tribunal în termen de 48 de ore de la afişarea listelor de candidaturi la BEM.
Pe cine am supărat?
Senatorul Sorin Oprescu a acuzat, ieri, într-o conferinţă de presă, "aparatul administrativ şi funcţionăresc" pentru respingerea candidaturii sale la Primăria Generală a Capitalei, întrebându-se retoric "cui îi este frică de candidatul Sorin Oprescu".
"Din cauza zvonurilor şi a presiunilor pe care am început să le simt, spunându-mi toţi că e un scenariu, că dacă trec de Biroul Electoral Muncipal vor urma contestaţii ale fundaţiilor, ale ONG-urilor, a început să se cristalizeze ideea foarte clară că vor să-l oprească pe Oprescu şi credeţi-mă că nu am elemente de paranoia", a declarat Sorin Oprescu.
Întrebat dacă el consideră că asupra judecătorilor din BEM au fost exercitate presiuni pentru respingerea candidaturii sale, Oprescu a spus că este "aproape convins".
"Pe cine am supărat? L-am supărat cumva pe domnul Geoană? De ce să le fie frică de Sorin Oprescu? Pentru că sondajele de opinie, mai toate, arată că sunt cu 20 de puncte deasupra celorlalţi candidaţi?", a spus Sorin Oprescu în timpul conferinţei.
El a adăugat că a avut de răspuns unei dileme în momentul în care partidul din care făcea parte a spus "ba", iar cetăţenii au spus "da".
"Sorin Oprescu nu este o mazetă şi nu joacă nici un joc pentru nimeni", a ţinut să mai precizeze senatorul.
Întrebat dacă va reveni în PSD sau dacă se va înscrie într-un alt partid politic, el a răspuns ferm: "Nici o şansă!".
Oprescu a mai spus că este hotărât să lupte "până la capăt", pe căi legale, pentru a intra în cursa electorală.
Referindu-se la acuzaţiile care i s-au adus, conform cărora ar fi sprijinit de oameni de afaceri cu o moralitate îndoielnică, el le-a respins vehement, acuzând "găştile politice" din Capitală. "Găştile astea flămânde le-a adus politicul în Bucureşti şi, dacă cetăţenii înghit în continuare, vor rămâne în genunchi pentru că politicul îi îngenunchează. Exemplul îl aveţi în faţă", a conchis Oprescu.
Depune contestaţie.
Sorin Oprescu a anunţat că va contesta în această dimineaţă la Tribunalul Bucureşti, decizia Biroului Electoral Municipal (BEM) de respingere a candidaturii sale pentru funcţia de primar general al Capitalei.
El a declarat, ieri, că va fi reprezentat de avocatul George Iorgovan şi că va contesta în principal lipsa motivaţiei deciziei BEM şi că va cere justiţiei reverificarea semnăturilor.
George Iorgovan a precizat că, dacă decizia Tribunalului nu îi va fi favorabilă senatorului, ar putea să depună sesizare la Curtea Constituţională.
De asemenea, Sorin Oprescu a mai susţinut că, în momentul în care s-a prezentat la BEM pentru depunerea documentaţiei, i s-a comunicat că are nevoie de 5.000 de semnături, după care, la aproximativ jumătate de oră, i s-a comunicat telefonic că numărul minim de semnături necesare este de 35.803.
Sorin Oprescu a apreciat drept neîntemeiată motivaţia BEM, conform căreia mulţi dintre semnatari au scris codul numeric personal în loc de seria şi numărul cărţii de identitate, el afirmând că CNP furnizează date mai complexe despre semnatar.
"Nu ştiam că aceste semnături nu sunt valabile, altfel nu le mai depuneam. Oricum, în lege nu este stipulat", a mai afirmat Sorin Oprescu.