Preţurile medicamentelor rămân neschimbate, cel puţin până la 31 mai, potrivit legislaţiei, indiferent de presiunile pe care le vor exercita distribuitorii, a declarat ministrul Sănătăţii, precizând că este dispus ca, după Paşte, să înceapă negocierile cu reprezentanţii organizaţiilor de profil.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, într-o conferinţă de presă de ieri, că a văzut toate titlurile din presă care anunţau că distribuitorii de medicamente vor sista, de vineri, livrările către spitale şi farmacii, şi a spus că propune şi el un titlu: "Ministerul Sănătăţii nu vrea să scumpească medicamentele".
Nicolăescu a explicat că Ministerul Sănătăţii este obligat să asigure accesul pacienţilor la tratamente şi implicit să menţină sau să diminueze preţurile medicamentelor.
"În consecinţă, în nici un caz nu voi accepta scumpirea nejustificată a medicamentelor, oricâtă presiune mediatică s-ar exercita asupra noastră, celor din minister. Nu voi face nici un pas în această direcţie dacă nu vor fi elemente convingătoare. Distribuitorii de medicamente trebuie să înţeleagă că nu vom ceda şantajului şi ameninţărilor'', a declarat Nicolăescu.
Ministrul a făcut şi un apel către cetăţeni, cerându-le să nu se lase manipulaţi de cei care lansează ideea că farmaciile şi spitalele nu vor mai avea medicamente.
"Este falsă această informaţie şi cine o lansează manipulează. Spitalele sunt obligate să aibă stocuri de medicamente pentru trei săptămâni. De asemenea, şi farmaciile cu circuit deschis, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, dar şi farmaciile din spitale au aceeaşi obligaţie. Este imoral şi necinstit un asemenea demers atât timp cât preţurile stabilite în lei pentru distribuitori, nu sunt afectate de curs'', a adăugat demnitarul.
Potrivit lui Nicolăescu distribuitorii cumpără de la importatori, în lei, la preţul de CANAMED (Catalogul Naţional al Medicamentelor - n.r.). Afectate de schimbările de curs valutar sunt discount-urile pe care importatorii le ofereau distribuitorilor, discount-uri care s-au diminuat considerabil datorită diferenţei de curs.
"De remarcat că nu protestează importatorii, ci distribuitorii. Pentru că pe măsură ce se diminuează profiturile, se diminuează şi discount-urile acordate distribuitorilor'', a mai spus ministrul Sănătăţii.