Comisia Europeană a transmis Guvernului scrisoarea prin care este formulat ultimul avertisment legat de numărul unic de urgenţă 112 şi a cerut ca problemele legate de funcţionarea sistemului să fie rezolvate în maximum două luni, până la 4 iunie 2008, înainte de sesizarea Curţii Europene de Justiţie
"Comisia a solicitat României ca problemele privind funcţionarea sistemului 112 să fie rezolvate într-un termen limită de două luni", a declarat, ieri, agenţiei MEDIAFAX şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea.
El a precizat că Ministerul Comunicaţiilor pregăteşte un răspuns la scrisoarea CE.
Analiza şi măsurile care vor fi adoptate pe termen scurt astfel încât serviciul 112 să funcţioneze conform solicitărilor Comisiei Europene, care a transmis României un ultim avertisment, vor fi discutate la începutul săptămânii viitoare, luni, 14 aprilie.
Normele europene.
Comisarul european pentru telecomunicaţii, Viviane Reding, a amintit că normele UE în domeniul telecomunicaţiilor cer ca statele membre să se asigure că serviciile de urgenţă pot fi apelate gratuit prin numărul unic 112. Statele membre trebuie să garanteze, de asemenea, că operatorii de telecomunicaţii furnizează serviciilor de urgenţă informaţiile privind localizarea apelantului pentru apelurile către numărul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.
"Deşi numărul 112 este disponibil în România, se trimite un aviz motivat, deoarece informaţiile cu privire la localizarea apelantului nu sunt încă puse la dispoziţia serviciilor de urgenţă în cazul apelurilor efectuate de pe telefoane mobile", a spus oficialul european.
Surse oficiale au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX că procedura de infringement începută împotriva României continuă, deoarece Comisia Europeană solicită ca numărul unic de urgenţă să funcţioneze eficient.
"Chiar dacă Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care asigură finanţarea sistemului, Comisia Europeană consideră că acest lucru nu este suficient, ci doreşte ca mecanismul să funcţioneze eficient. Problema sistemului 112 continuă să fie un punct sensibil în relaţia cu CE, care trebuie rezolvat", au afirmat atunci sursele citate.
Guvernul a anunţat, în luna martie, după aprobarea unei ordonanţe de urgenţă, că va finanţa sistemul naţional pentru apeluri de urgenţă 112 de la bugetul de stat, timp de cinci ani, cu o sumă anuală de 38 milioane lei, şi va conferi Ministerului Comunicaţiilor şi Autorităţii de Reglementare atribuţii suplimentare pentru reducerea numărului de apeluri false.
Executivul a decis totodată ca amenda minimă pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă 112 să fie majorată de cinci ori, de la 100 lei, limită stabilită în 2002, la 500 lei.