Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că NATO a decis să îşi asume crearea unui scut antirachetă pentru statele care nu sunt protejate de scutul american, astfel încât toate ţările membre să fie apărate la fel.
"Consiliul a hotărât ca sistemul de apărare antirachetă să aibă o acoperire cuprinzătoare a întregului teritoriu al Alianţei NATO, iar NATO îşi asumă crearea unui scut antirachetă complementar pentru statele care nu sunt protejate de scutul american", a spus Băsescu.
El a menţionat că 20% din teritoriul statelor NATO nu este protejat de scutul american, România făcând parte, aproape în totalitate, din această suprafaţă.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat că statele membre NATO au ajuns, ieri, la concluzia că în ceea ce priveşte apărarea antirachetă există o ameninţare, iar statele aliate trebuie să respecte principiul indivizibilităţii.
El a precizat că la nivelul NATO va fi făcută o analiză pentru amplasarea unui scut antirachetă care să acopere şi zonele Alianţei care nu erau protejate de scutul american (printre aceste zone figurează România, Grecia, Bulgaria - n.r.).
Scheffer a mai spus că această problemă va fi analizată la summit-ul NATO din 2009.
Întrebat în legătură cu cine va plăti costurile antrenate de crearea unui scut antirachetă al NATO în condiţiile în care doar patru state din Alianţă nu sunt protejate de sistemul antirachetă american, Jaap de Hoop Scheffer a spus că, deocamdată, discuţiile nu au ajuns în faza în care să fie dezbătute aspecte financiare.
Acord SUA-Cehia
Statele Unite şi Cehia au anunţat, la Bucureşti, că au încheiat un acord privind amplasarea pe teritoriul ceh a unor elemente ale scutului antirachetă american, relatează AFP.
Acordul prevede amplasarea în Republica Cehă a unei staţii radar pentru detectarea lansărilor de rachete balistice, care urmează să funcţioneze împreună cu zece rachete de interceptare instalate în Polonia. Negocierile dintre Statele Unite şi Polonia ar putea continua timp de mai multe săptămâni.
Washingtonul afirmă că elementele scutului antirachetă american instalate în Europa centrală au ca scop asigurarea protecţiei SUA faţă de posibile atacuri venite din partea unor ţări cum este Iranul. Rusia şi-a exprimat opoziţia fermă faţă de instalarea sistemului american în Europa.
Un înalt oficial ceh a precizat că acordul ar putea fi semnat la începutul lunii mai.
Statele Unite au purtat negocieri bilaterale cu Cehia şi Polonia, însă autorităţile de la Praga au insistat ca proiectul să primească şi acordul NATO, pentru a putea fi aprobat de Parlament.