Mieii vor putea fi sacrificaţi, în perioada sărbătorilor pascale, în abatoare, în spaţii avizate temporar pentru sacrificarea mieilor sau în gospodării, proprietarul fiind obligat să anunţe medicul veterinar atunci când doreşte să sacrifice animalele, potrivit ANSVSA.
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) precizează că, în perioada sărbătorilor pascale, mieii vor fi sacrificaţi cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind protecţia animalelor.
Astfel, prin derogare de la prevederile Regulamentului (CE) 853/2004, mieii pot fi sacrificaţi şi în abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine, cu respectarea condiţiilor de protecţie a animalelor, măsura fiind valabilă în perioada 20-30 aprilie.
De asemenea, mieii vor putea fi sacrificaţi în spaţii avizate temporar în acest scop, acestea urmând să fie organizate de către administraţia pieţelor sau târgurilor, cu aprobarea primăriilor şi avizul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi vor fi supravegheate permanent de medicii veterinari oficiali pe toată durata funcţionării lor.
Condiţii.
Spaţiile vor trebui să dispună de separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor. Astfel, vor exista spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare, sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă, facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de ecarisare a sângelui şi subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor, facilităţi de colectare a materialelor cu risc specific (splina şi ileonul de la ovinele de toate vârstele, craniul inclusiv creierul şi ochii, amigdalele şi măduva spinării de la ovinele în vărstă de peste 12 luni) şi de dirijare a acestora la unităţi de incinerare.
Potrivit ANSVSA, pentru carnea de miel produsă în aceste spaţii, care pot fi autorizate numai în perioada 20-30 aprilie, direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene vor asigura mărci de sănătate, de formă rotundă.
În ceea ce priveşte sacrificarea în gospodăriile populaţiei, proprietarul trebuie să anunţe medicul veterinar atunci când doreşte să sacrifice animalele şi să predea medicului veterinar crotaliile animalului sacrificat. De asemenea, carnea rezultată va fi utilizată numai pentru consumul propriu.
În paralel cu aceste măsuri, ANSVSA anunţă şi intensificarea acţiunilor specifice de inspecţie şi control în târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere şi mijloace de transport animale vii.