Bugetul pentru asistenţa medicală primară va creşte în 2009 la 15 la sută, de la nouă la sută în acest an, sumă la care vor fi adăugate fondurile din programul de evaluare a sănătăţii, a declarat, ieri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la Conferinţa Naţională a Medicinei de Familie.
Medicina primară a primit cele mai multe fonduri de la încheierea primelor contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Nicolăescu a adăugat că pentru 2008 vor fi alocate 1.362.000.000 de lei. În acelaşi timp, valoarea punctului per capita a crescut de la 1,28 lei în 2004 la 2,69 lei în 2007. În anul 2008, valoarea punctului per capita estimat va fi de peste 4,65 lei, dar prin regularizare anuală va depăşi pragul de cinci lei.
Ponderea fondurilor în medicina primară este de 80 la sută per capita şi 20 la sută per serviciu. La aceste fonduri se adaugă banii alocaţi prin Programul naţional de evaluare a stării de sănătate. În plus, în 2008, medicii de familie vor fi implicaţi în programele de screening pentru prevenirea şi depistarea precoce a bolilor, a mai spus Nicolăescu.
Demnitarul a adăugat Programul naţional de evaluare a stării de sănătate va continua cel puţin cinci ani, în funcţie de rezultatul analizei riscurilor românilor de a face anumite boli, pentru această acţiune fiind alocate anual câte o sută de milioane de euro.
"Vom stabili, împreună cu dumneavoastră, la care analize vom renunţa şi ce vom introduce suplimentar, astfel ca 20 la sută din populaţia României să fie evaluată în fiecare an în funcţie de riscurile la care sunt expuşi, încadrându-ne în cei aproape 100 de milioane de euro prevăzuţi anual pentru această etapă. Cu aceste două etape sperăm ca în şase, zece ani să schimbăm mentalităţi, să schimbăm atitudini, să îmbunătăţim starea de sănătate a românilor", a adăugat ministrul Sănătăţii.
El i-a rugat pe medicii de familie să-şi mobilizeze pacienţii înscrişi pe listă şi să îşi flexibilizeze orarul astfel încât să acorde asistenţă în cadrul Programului cât mai multor persoane active.