Cancerul renal reprezintă 2% din totalul afecţiunilor oncologice la adulţi, anual fiind înregistrate 1.300 de cazuri noi şi aproape 650 de decese din cauza aceste maladii, a anunţat, vineri, medicul Mircea Dediu, de la Institutul Oncologic Bucureşti, cu ocazia lansării unui nou tratament în domeniu.
Incidenţa cancerului renal este de 5,7 cazuri noi anual la o sută de mii de locuitori. În 25 la sută din cazuri, cancerul este în stadiul metastazic, a mai spus medicul Dediu.
"Opţiunile de tratament din întreaga lume au fost limitate, deoarece aceste tumori sunt foarte rezistente la chimioterapie şi la alte forme standard de tratament, cum ar fi terapia cu citokine. Sutent (sunitinib malat), dezvoltat de compania farmaceutică Pfizer, deschide o nouă clasă de medicamente şi aduce noi posibilităţi de tratament pentru bolnavii de cancer renal", a explicat conferenţiarul doctor Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă" din Cluj Napoca, prezent la lansarea noului produs.
Nouă posibilitate de tratament.
Noul tratament împiedicând atât dezvoltarea tumorii, cât şi înmulţirea celulelor, inhibând dezvoltarea vaselor de sânge care aprovizionează tumora şi astfel reducând capacitatea acesteia de a se dezvolta şi de a se înmulţi, a mai spus Ciuleanu.
Specialiştii susţin că 85 la sută din totalul cancerelor renale sunt carcinoame cu celule clare. Supravieţuirea la pacienţii cu carcinom renal depinde de stadiul bolii, astfel încât dacă în stadiile incipiente (stadiile I - III) supravieţuirea la cinci ani este cuprinsă între 59 şi 95 la sută, în stadiul metastatic (stadiul IV) este doar de 20 la sută.
Pacienţii aflaţi în stadiul IV al bolii au cel mai prost prognostic de supravieţuire, aceasta fiind în medie de aproximativ 6 -10 luni. Aproximativ 25-30 la sută din cazurile de carcinom renal avansat sunt reprezentate de stadiul metastatic chiar la momentul diagnosticului, dificil de tratat şi cu prognostic rezervat de evoluţie.
Cancerul renal apare la populaţia peste 40 de ani, cele mai afectate decade de vârstă fiind 60-70 de ani, numărul bărbaţilor afectaţi fiind cu aproximativ 50 la sută mai mare decât cel al femeilor.
Statistici.
Potrivit estimărilor din 2006, în cadrul Uniunii Europene sunt diagnosticate anual aproximativ 63.300 de cazuri noi de cancer renal, fiind înregistrate în jur de 26.400 decese din cauza acestei boli.
Carcinomul renal reprezintă a şasea cauză de mortalitate prin cancer, totalizând 2,3 la sută dintre toate decesele de cauză canceroasă şi circa 100.000 de decese anuale în întreaga lume.
Rata de apariţie a carcinomului renal (RCC) a crescut cu doi la sută pe an în ultimii 65 de ani, în întreaga lume. Numai în SUA, între 1973 şi 1990, incidenţa cancerului renal a crescut cu 35,4 la sută.
În 2002, în România incidenţa cazurilor de RCC pe an a fost de 1.269 de cazuri la o populaţie de aproximativ 22 de milioane, conform statisticii Globocan. Raportat la această populaţie, un procent de 25-30 la sută de metastazare reprezintă un total de aproximativ 300 de cazuri în stadiul IV diagnosticate chiar de la prima prezentare a pacientului. Numărul actual poate fi considerat mai mare având în vedere că aceste date provin din statisticile din 2002 (numărul cazurilor este în creştere), la care se mai adaugă şi pacienţii cu boală metastatică subclinică.
În România, conform aceleiaşi statistici Globocan din 2002, s-au înregistrat un total de 625 decese, adică 50 la sută din cazurile diagnosticate.
Boală fără simptome.
Cancerul renal este cel mai adesea asimptomatic, astfel încât depistarea bolii se face în stadii avansate, când cancerul s-a răspândit deja. Ca factori de risc sunt citaţi fumatul şi obezitatea, existând şi câteva tipuri de cancer renal ereditar, cea mai comună formă fiind boala von Hippel-Lindau, cauzată de o mutaţie a genei VHL şi producând o predispoziţie la dezvoltarea cancerului renal cu celule clare.
Noul produs este utilizat şi în tumorile stromale gastro-intestinale(GIST), această maladie fiind mai puţin răspândită în România, a declarat Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti.
Incidenţa anuală a numărul de cazuri nou diagnosticate (GIST) variază între 6,8 şi 20,4 cazuri la un milion de indivizi, studii epidemiologice fiind conduse în doar câteva ţări europene şi SUA, a adăugat medicul Stănculeanu.
În România nu există o bază de date oficială a cazurilor de GIST, din comunicările medicilor oncologi fiind vorba de aproximativ 100-130 de pacienţi în tratament pentru această afecţiune.
GIST sunt frecvent diagnosticate la adulţii peste 50 de ani, cu vârste între 55 şi 65 de ani. Pacienţii sub 40 de ani sunt afectaţi în procente de 5-20 la sută.
Pacienţii care au GIST pot prezenta sau nu semne şi simptome. Cazurile de GIST fără simptome (20 la sută) se descoperă accidental în timpul unei endoscopii sau laparoscopii, sau chiar în urma unui examen cu computer tomograf (CT).
Sângerările reprezintă cel mai frecvent simptom dat de GIST, aproximativ 50 la sută dintre pacienţi având sângerări şi dureri abdominale. Obstrucţiile (astuparea în diferite grade) tubului digestiv apar la 10-30 la sută dintre pacienţi.
Majoritatea pacienţilor prezintă greaţă, vomă, durere, pierdere în greutate, mase tumorale descoperite la palpare, sângerări care duc la anemie (reducerea numărului de celule roşii din sânge). Aceste simptome apar pe o durată de aproape patru, şase luni.
Pfizer va lansa în curând studii suplimentare în locaţii din Statele Unite şi din lume. Sutent este implicat în aproximativ 30 de studii, care însumează mai mult de 5.000 de pacienţi, pe diverse tipuri de cancere. Peste 50 de români au fost cuprinşi în studiile extinse ale companiei, a explicat Radu Vasilescu, director medical la Pfizer.