Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a organizat, miercuri, un marş de protest, şi un pichet la sediul Guvernului, fermierii fiind nemulţumiţi de costul ridicat cu motorina din agricultură şi întârzierea unor subvenţii. Protestatarii, veniţi din peste 15 judeţe ale ţării, au fluierat şi strigat "Nu falimentaţi agricultura!"
"LAPAR a hotărât declanşarea unor manifestări de protest, în ziua de 19 martie, constând în miting, marş de protest şi pichetarea Guvernului. Manifestările vor începe cu miting în Piaţa Geroge Enescu, în jurul orei 11:00, vor continua cu un marş pe traseul bulevardul Magheru - Piaţa Victoriei - Piaţa Aviatorilor şi un pichet continuu, de circa 300 de persoane, în faţa Guvernului. Cu această ocazie se va solicita din nou o întrevedere cu primul ministru", a informat Liga.
Preşedintele LAPAR, Marcel Cucu, a declarat că agricultorii vor să transmită un mesaj premierului Tăriceanu, întrucât "agricultura are nevoie de decizii politice la nivel înalt".
Revendicările agricultorilor
Principalele trei revendicări ale agricultorilor sunt plata subvenţiilor pe suprafaţă din fonduri UE aferente anului 2007, reducerea costului cu motorina din agricultură şi repararea sistemelor de irigaţii.
În ceea ce priveşte subvenţiile, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a anunţat că va începe în această săptămână autorizarea plăţilor, care vor fi acordate tuturor fermierilor până la finele lunii mai. Agricultorii trebuie însă să înceapă lucrările la culturile de primăvară, care nu pot fi amânate până în mai.
Fermierii pot apela la credite preferenţiale, de la anumite bănci cu care APIA încheie o convenţie, pentru a primi un avans de 75% din subvenţia cuvenită.
În ceea ce priveşte motorina, Guvernul a aprobat acordarea unei subvenţii de un leu pe litru, dar fermierii cer şi reducerea accizei, până la 21 de euro pe mia de litri.
"Dacă subvenţia promisă a fost reglementată, dar în mod nesatisfăcător, ministrul Finanţelor refuză cu obstinaţie un dialog de reglementare (pe tema reducerii accizei - n.r.), în condiţiile în care agricultorii sunt nevoiţi să iasă la lucrările din câmp", mai arată LAPAR.
Protestatarii cer ca motorina pentru agricultură să fie doi lei litrul cum este în ţările Uniunii Europene cu agricultură dominantă. În prezent aceştia plătesc patru lei pe litrul de motorină.
"Cerem această reducere pentru ca devizul de cultură să scadă astfel ca ţăranul român să aibă un profit. În momentul de faţă nu există resurse pentru aprovizionarea cu motorină", a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli de România (LAPAR), Marcel Cucu.
O altă solicitare a agriculturilor este finanţarea domeniului în ceea ce priveşte plăţile europene şi complementare. Aceştia susţin că deşi campania de primăvară a început, la fermieri nu a ajuns niciun ban.
Rezolvarea situaţiei sistemului de irigaţii care, în opinia agricultorilor, este "în paragină" este o altă solicitare a protestatarilor. "Sunt zone din ţară supuse an de an secetei: Bărăgan, Dobrogea, sudul Olteniei, sudul Moldovei, iar sistemul de irigaţii conceput este trecut pe linia moartă de acum 20 de ani şi nimeni nu se implică în reabilitarea lui", a spus Cucu.
Marş spre sediul Guvernului
Protestatarii au plecat la 12.30 în marş spre sediul Guvernului, unde au depus un memoriu, apoi s-au îndreptat spre Bulevardul Aviatorilor.
Agricultorii au purtat pancarte pe care scria "Vrem să fim europeni în drepturi, nu numai în obligaţii", "A ajuns şi agricultura la groapă" şi caricaturi în principal cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Reprezentanţii LAPAR sunt nemulţumiţi de atitudinea ministrului Vosganian care, în 11 martie, după patru ore în care i-a lăsat să aştepte în sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor, un reprezentant al instituţiei i-a "aruncat" afară din minister. Marcel Cucu spune că acest lucru este revoltător şi este convins că ministrul Varujan Vosganian are cunoştinţe despre acest fapt.