Peste 22.000 de români au obţinut în primele 12 luni după aderare accesul pe piaţa muncii din Marea Britanie, aproape jumătate dintre aceştia primind dreptul de şedere pentru desfăşurarea de activităţi pe cont propriu, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Din cifrele oficiale comunicate de autorităţile britanice rezultă că în anul 2007, 22.475 de români au obţinut accesul pe piaţa muncii, pe diferitele căi permise de legislaţia britanică. Cea mai mare parte a acestora (aproximativ 45 la sută) şi-au exercitat dreptul de şedere în vederea desfăşurării de activităţi pe cont propriu (self-employment), precizează ANOFM.
"Numărul solicitărilor venite din partea cetăţenilor români pentru a obţine accesul pe piaţa muncii atinge cifra de 27.500, rezultând că, din diferite motive, la aproximativ 5.000 de cetăţeni români le-a fost refuzat dreptul de a lucra în Marea Britanie", arată ANOFM.
Potrivit autorităţilor britanice, 2.135 de români din Marea Britanie au fost admişi pe piaţa muncii în calitate de lucrător calificat, lucrător în domeniul procesării alimentelor sau membru de familie autorizat, 10.265 dintre ei au primit documente care să ateste exercitarea dreptului de şedere în calitate de lucrător independent, însă numărul lor ar putea fi în realitate mai mare, întrucât obţinerea acestui tip de documente nu este obligatorie pentru cetăţenii statelor membre.
Totodată, autorităţile britanice au emis 2.195 de autorizaţii de muncă pentru cetăţeni români care au obţinut locuri de muncă în domeniul agriculturii, 95 au obţinut statutul de lucrător înalt calificat în baza Programului Lucrătorilor Migranţi Înalt Calificaţi, iar 2.970 au obţinut accesul pe piaţa muncii în calitate de membru de familie al unui cetăţean român exceptat de la obligaţia autorizaţiei de muncă.