Guvernul a înăsprit condiţiile de deţinere şi folosire a armelor de foc neletale, hotărând ca pentru utilizarea nelegală a acestora să fie aplicată o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la trei ani, a declarat, miercuri, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David.
Noile pedepse au fost introduse printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii privind regimul armelor şi muniţiilor.
"Am considerat necesar înăsprirea condiţiilor de deţinere, procurare, port şi utilizare a armelor de foc neletale văzând numărul îngrijorător de mare al incidentelor stradale în care aceste arme de foc neletale sunt folosite în mod nepotrivit şi, începând de la momentul aprobării acestei ordonanţe, şi nelegale. Armele de foc neletale sunt utilizate doar pentru evenimente excepţionale care ţin de autoapărare, de protecţia propriei persoane şi nicidecum nu pot să fie folosite ca instrument de intimidare sau în reglările de conturi pe care anumite grupări înţeleg să le tranşeze în ţară", a spus David.
El a arătat că portul nelegal şi utilizarea armelor de foc neletale va fi considerat o sancţiune incriminată în lege ca infracţiune şi pedepsit cu închisoare de la trei luni la un an, în ceea ce priveşte deţinerea şi portul, şi de la şase luni la trei ani, în ceea ce priveşte uzul acestor arme.
Ministerul de Interne informează că în prezent sunt peste 42.500 deţinători de arme neletale, dintre care aproximativ 14.000 în Bucureşti.
Anul trecut, în 77 cazuri, acestea au fost folosite ilegal, iar în primele luni ale acestui an au fost înregistrate 28 astfel de situaţii (ex. şicanări în trafic, incidente pentru locuri de parcare sau acte de violenţă stradală).
Modificări.
Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, iniţiată de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, a fost aprobată de Guvern în şedinţa de ieri şi va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Pentru armele neletale din categoria celor cu aer comprimat şi a celor confecţionate special pentru a împrăştia proiectile de cauciuc (pistoalele cu aer comprimat), persoana care intenţionează să procure o astfel de armă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: lipsa antecedentelor penale (pentru fapte săvârşite cu intenţie); aviz psihologic din care să rezulte că persoana este aptă pentru a deţine, purta şi folosi arme şi muniţii neletale; lipsa unor situaţii care să fi determinat revocarea sau anularea dreptului de port şi folosire a armelor neletale în ultimii cinci ani
Pentru armele neletale din categoria celor confecţionate special pentru a împrăştia gaze nocive, iritante sau de neutralizare (pistoale cu gaze), cei interesaţi vor trebui să notifice Poliţiei intenţia de a cumpăra, iar dovada notificării se va elibera numai dacă aceasta nu are antecedente penale. Pe baza dovezii şi prezentând cartea de identitate, persoana interesată poate achiziţiona arma cu gaze.
În termen de cinci zile de la dobândirea armei cel care a dobândit-o se deplasează la Poliţie unde i se eliberează un certificat de deţinător. Certificatul de deţinător dovedeşte că a îndeplinit procedura legală de înregistrare la Poliţie a armei neletale.
Ordonanţa de urgenţă prevede, de asemenea, o perioadă de tranziţie de şase luni pentru cei care, de la data intrării în vigoare, deţin arme din categoria celor menţionate pentru a se conforma condiţiilor de deţinere, port şi folosire, impuse de actuala reglementare.
Cei care sunt deţinători de astfel de arme, vor trebui ca în acest interval de timp să se adreseze structurilor specializate ale Poliţiei, existente în fiecare judeţ şi Municipiul Bucureşti pentru a intra în legalitate.
La expirarea perioadei de şase luni, posesorii armelor care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege vor avea doar un drept de deţinere a armelor, portul şi uzul de armă fiind considerate, în aceste condiţii, fără drept.