Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului i-a sfătuit, ieri, pe preoţii care doresc să candideze la consilii locale sau judeţene să se abţină, iar cei care o vor face totuşi să nu fie sprijiniţi financiar de vreun partid politic.
Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului i-a sfătuit, ieri, pe preoţii care doresc să candideze la consilii locale sau judeţene să se abţină, dar a decis că cei care totuşi o fac să îşi deruleze campania electorală pe cont propriu, fără sprijinul moral sau financiar, direct sau indirect, al vreunui partid politic şi fără implicarea "energiilor parohiale - spaţiul liturgic, Consiliul, Comitetul, Adunarea - sau a altor preoţi locali sau vecini".
"În general, pentru protejarea titlului de nobleţe duhovnicească pe care îl presupune uniforma sacerdotală, preoţii sunt sfătuiţi să se abţină de la implicarea lor în organismele politice al statului, cum sunt Consiliile locale şi judeţene, participând la viaţa şi bunăstarea cetăţii în cadrul generos pe care li-l conferă vocaţia harică şi atribuţiile pastorale”, se arată într-o scrisoare adresată preoţilor şi dată ieri publicităţii.
În documentul emis ieri se impun anumite criterii pentru preoţii care decid, totuşi, să se înscrie în cursa electorală.
“Cererea scrisă a unui preot de a candida pentru un loc în Consiliul local sau judeţean trebuie să cuprindă declaraţia, atestată de protopop şi de inspectorul eparhial, că petiţionarul este la zi cu obligaţiile pastorale, inclusiv cele prevăzute în articolul 50 (a) din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române”, se precizează în scrisoare.
Sinodul a mai stabilit că Chiriarhul locului poate acorda aprobarea candidaturii, de la caz la caz, cu avizul Permanenţei Consiliului Eparhial, după verificarea tuturor condiţiilor.
Potrivit documentului citat, dacă preotul candidat a reuşit să ocupe locul pe care şi l-a dorit, el este obligat ca după fiecare şedinţă a Consiliului respectiv să aducă la cunoştinţa Chiriarhului său agenda acesteia, cu temele votate de el pro sau contra.
“Dacă Chiriarhul constată că prezenţa sau activitatea preotului într-un astfel de consiliu este neproductivă sau dăunătoare, el îi poate retrage aprobarea, iar acesta trebuie să-şi dea demisia”, se mai arată în documentul citat.