Conducerile companiilor de transport feroviar spun că greva de avertisment de astăzi va afecta aproximativ zece mii de călători, în timpul protestul pe trasee aflându-se aproape 400 de trenuri.
Potrivit conducerilor celor trei companii de transport feroviar, astăzi dimineaţă, în timpul grevei de avertisment a sindicaliştilor vor fi pe trasee aproape 400 de trenuri, 175 dintre ele fiind afectate direct pentru că nu pot ajunge la staţia finală.
Directorul general al CFR Călători, Alexandru Noapteş, spune că nu va fi anulat nici un tren în perioada grevei de avertisment, precizând că vor fi înregistrate întârzieri între 120 şi 180 de minute.
Cei care vor să renunţe la călătorie îşi pot recupera banii pe bilet ori înainte de grevă, ori după grevă, a mai spus Noapteş, adăugând că CFR Călători este cea mai afectată de acest protest.
Probleme de imagine.
"Această grevă de avertisment va duce la o pagubă mare din punct de vedere economic, pentru că vom restitui bilete şi în acelaşi timp vor exista salariaţi care vin la muncă, dar nu-şi pot îndeplini atribuţiile, deci îşi vor lua salariu degeaba sau nejustificat. Pe lângă toate acestea, vor fi probleme mari de imagine", a mai spus Noapteş.
La rândul său, directorul CFR Infrastructură, Constantin Manea, spune că greva anunţată pentru astăzi nu întruneşte toate elementele de legalitate pentru că, potrivit legii, sindicaliştii nu pot face grevă pentru adoptarea unei legi sau act normativ cum este în cazul de faţă aprobarea unui buget mai mare la nivel de companie.
Argumente.
Peste 50.000 de feroviari vor înceta, astăzi, activitatea între orele 7.00 şi 9.00, garniturile care sunt deja în mişcare urmând să oprească în prima gară pe perioada protestului, a declarat preşedintele Federaţiei Mişcare Comerciale, Gheorghe Popa.
"Este prima dată când anunţăm greva de avertisment fără a anunţa şi greva generală. Sperăm să sensibilizăm Guvernul. Îi cer din nou premierului Călin Popescu Tăriceanu să aibă o discuţie cu noi în ceea ce priveşte majorările salariale şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă de la CFR", a declarat Popa.
Potrivit liderului de sindicat, în România există 120 de staţii în care nu este curent electric, biletele sunt vândute la lumânare şi pe anumite rute trenurile fac mai mult ca timp decât pe vremea locomotivelor cu aburi.
Orban: Greva este imorală.
Ministrul Transporturilor Ludovic Orban consideră greva de avertisment de astăzi a feroviarilor imorală în primul rând faţă de călători, care vor suporta consecinţele acestei acţiuni de protest, precizând că ar putea contesta în instanţă o eventuală grevă generală a sindicaliştilor.
"Această grevă de avertisment este dreptul sindicaliştilor conferit de Constituţie şi de legea conflictelor de muncă, însă consider că este o grevă imorală în primul rând faţă de cetăţeni, clienţi ai CFR Călători şi Marfă, precum şi faţă de firmele care transportă marfă pe căile ferate, toate acestea fiind sursa de bani pentru salariile angajaţilor CFR", a declarat Orban într-o conferinţă de presă.