vineri, 29 feb 2008 - Anul XIII, nr. 50 (3731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Păcuraru susţine că există bani pentru majorarea pensiilor

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, ieri, pentru RFI România, că banii pentru majorarea pensiilor există, în ciuda comentariilor unor analişti economici şi oameni politici, precizând că bugetul de asigurări sociale din care se plătesc acestea este în excedent.

"Şi în 2007, şi în 2008 s-a spus că bugetul de asigurări nu are bani. Vă dau vestea bună că bugetul de asigurări sociale din care se plătesc pensiile este în excedent şi după ultima etapă de majorări, adică are încă venituri suplimentare faţă de plata pensiilor pe care le efectuează. Deci ianuarie 2008 pe ianuarie 2007 are 154% realizări. Sigur că şi cheltuielile au crescut prin majorările plăţii pensiilor", a declarat ministrul Muncii pentru RFI România.

În opinia ministrului Muncii, bugetul pe 2008 se va închide fără transferuri de la bugetul de stat, ceea ce înseamnă că "Guvernul şi-a îndeplinit mandatul angajând majorarea de 37,5% pentru care are suportul financiar fără transferuri".

"Ce va fi din 2009 încolo este o discuţie foarte complexă şi foarte largă şi ţine de cine va guverna şi de ce priorităţi va avea cine va guverna", a mai spus Păcuraru.

 

Analiza Finanţelor.

Majorarea punctului de pensie presupune transferarea de la bugetul de stat a circa 7,3 miliarde euro, până în 2017, deficitul estimat pentru perioada 2008-2020 fiind de 6 miliarde euro, potrivit unei analize a Ministerului Economiei şi Finanţelor privind sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Analiza de sustenabilitate a bugetului asigurărilor sociale de stat are ca premisă o dinamică prudentă a câştigului salarial mediu brut, corelat cu creşterea de productivitate prognozată în economie, pentru susţinerea mixului de politici macroeconomice şi atingerea ţintei inflaţiei.

Studiul arată că transferul de la bugetul de stat pentru perioada 2008-2017 presupune o sumă totală de aproximativ 7,3 miliarde de euro, ajustată de excedentul de 1,3 miliarde de euro pentru perioada 2019- 2020. Astfel, deficitul estimat pentru perioada 2008 - 2020 este de şase miliarde de euro.

Specialiştii MEF arată că din analiza evoluţiei veniturilor şi a cheltuielilor se constată o acoperire a punctului de pensie, în sensul creşterii de circa 20 la sută în 2009 faţă de anul în curs, acest lucru fiind datorat creşterii punctului de pensie de la 37,5 la sută din salariul mediu brut la 45 la sută.

"În condiţiile legislative actuale, evoluţia cheltuielilor înglobează şi pilonul II de pensie care, la rândul său, înregistrează o creştere de la doi la sută în 2008, până la şase la sută în 2016, iar evoluţia deficitului înregistrează o diminuare de la an la an, în perioada 2010 - 2017, cu excepţia anului 2009 când deficitul creşte de la 0,3 la sută din PIB în 2008 la 0,6 la sută din PIB", se mai arată în analiza privind sustenabilitatea sistemului public de pensii.

În funcţie de evoluţia veniturilor, cheltuielilor şi deficitelor bugetului asigurărilor sociale de stat, analizate în documentul realizat de MEF, Guvernul apreciază că majorarea punctului de pensie de la 37,5 la 45 la sută este sustenabilă.

 

Probleme.

Elaborarea analizei sustenabilităţii sistemului public de pensii a fost solicitată de partenerii sociali şi preşedintele Traian Băsescu în cadrul întâlnirii de la începutul lunii ianuarie, de la Palatul Cotroceni. Documentul va fi prezentat în cadrul unei alte întâlniri coordonate de preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că analiza sustenabilităţii sistemului public de pensii realizată de Ministerul Economiei şi Finanţelor arată că sistemul este "în suferinţă", iar valoarea punctului de pensie va fi de doar 41 la sută din câştigul mediu brut, începând cu 2009, şi nu 45 la sută.

Dumitru Costin a mai spus că analiza Ministerului Economiei şi Finanţelor privind sustenabilitatea sistemului public de pensii este "superficială" şi demonstrează că aceasta nu poate fi realizată în realitate, în acest sens fiind identificate mai multe probleme.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Păcuraru susţine că există bani pentru majorarea pensiilor.
 Vizualizări articol: 436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Păcuraru susţine că există bani pentru majorarea pensiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă de spanac 4 porţii - 40 minute 500g spanac2 linguri apă4 ouă1/2 linguriţă nucşoară300ml sos de roşii5 linguri ulei1 lingură pesmetsare, piper   Umplutura 175g bucheţele de broccoli3 linguri caşcaval ras175g brânză mozzarella... Citeşte