Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut sprijinul comisiilor juridice din cele două Camere ale Parlamentului pentru a evita adoptarea modificărilor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, Ministerul Justiţiei urmând să prezinte noile proiecte, în dezbatere publică, până la 15 martie.
Tăriceanu a discutat, la Guvern, cu reprezentanţii instituţiilor implicate în reforma justiţie, printre care preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, procurorul general şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), despre modul de îndeplinire de către autorităţile române a angajamentelor asumate în negocierile cu Uniunea Europeană privind domeniul justiţiei.
Guvernul arată, într-un comunicat, că în cadrul reuniunii a fost analizat raportul intermediar al Comisiei Europene şi stadiul de rezolvare a problemelor semnalate în document. Principalele măsuri discutate şi care trebuie luate în perioada următoare au fost operaţionalizarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), amendamentele aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală şi stadiul elaborării strategiei anticorupţie, fiind stabilite termene precise pentru îndeplinirea acestora.
Astfel, în ceea ce priveşte operaţionalizarea ANI, în următoarele zile va fi organizat concursul pentru alegerea preşedintelui acestei instituţii, iar în maximum zece zile va fi emis ghidul incluzând instrucţiunile de completare a declaraţiilor de avere şi interese.
În ceea ce priveşte modificările aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, primul-ministru a cerut sprijin Comisiilor juridice din cele două camere pentru a evita adoptarea acestora. Ministerul Justiţiei s-a angajat să pună în dezbatere publică proiectele definitivate ale Codurilor de procedură, civilă şi penală până la 15 martie, precizează Guvernul.
Premierul a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că Guvernul a solicitat preşedintelui, prin ministrul Justiţiei, să nu promulge legea privind Codul de Procedură Penală, adoptată de Parlament, şi să o retrimită spre analiză Legislativului.
El a arătat că ultimul raport al Comisiei Europene se referă şi la unele măsuri promovate în Parlament la Codul de Procedură Penală şi a amintit că Executivul are în lucru un proiect de cod de procedură penală, care reduce procedurile şi previne încercările de tergiversare.
Atenţionare de la CE.
Raportul CE pe tema justiţiei avertizează că, în cazul în care vor fi adoptate, modificările la Codul de Procedură Penală "ar afecta substanţial negativ eficienţa anchetelor penale în România în general" precum şi anchetele comune cu alte state membre UE.
Raportul CE pe tema situaţiei justiţiei din România precizează că, "în octombrie 2007, Parlamentul României a adoptat o serie de modificări la Codul de procedură penală şi la Codul penal".
"Legea privind modificările Codului de procedură penală nu a fost încă promulgată de preşedinte, care a trimis-o spre reexaminare. Legea prevede modificări semnificative ale cadrului legislativ pentru anchetarea şi urmărirea în justiţie a proceselor penale", se arată în documentul citat.
Raportul menţionează de asemenea că legea prevede şi "limitarea urmăririi penale, în principiu, la şase luni, precum şi autorizarea percheziţionării, interceptării sau înregistrării comunicaţiilor doar cu informarea prealabilă a suspectului, iar frauda inferioară pragului de nouă milioane de euro ar fi considerată infracţiune minoră, cu o sancţiune maximă de 5 ani de închisoare".
"Dacă vor fi promulgate, aceste modificări ar afecta substanţial negativ eficienţa anchetelor penale în România, în general. Ele ar afecta, de asemenea, anchetele comune împreună cu statele membre, lupta împotriva terorismului şi urmărirea în justiţie a criminalităţii transfrontaliere", menţionează raportul.