Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti a declarat, ieri, că Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu va accepta solicitările UDMR cu privire la autonomie.
Întrebat dacă atitudinea UDMR în cazul proclamării independenţei Kosovo poate duce la scoaterea formaţiunii lui Marko Bela de la guvernare, Haşotti nu a răspuns tranşant, menţionând totuşi că o discuţie pe această temă va avea loc la prima şedinţă a Biroului Politic Central al PNL.
"Atitudinea UDMR cu privire la autonomie este identică din 1990 până astăzi, iar din 1996 şi până în prezent Uniunea a fost la guvernare. Aşadar, solicitările UDMR cu privire la autonomie nu vor fi acceptate de Guvernul Tăriceanu şi de nici un guvern al României", a spus senatorul liberal.
Opinie separată.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a susţinut, luni, că România ar trebui să recunoască cât mai repede independenţa Kosovo. "Mai curând sau mai târziu şi România va trebui să recunoască acest stat", a susţinut Marko, adăugând că foarte multe state, printre care şi mari puteri, au declarat că vor recunoaşte cât mai curând noul stat.
Luni seară, după ce Parlamentul României a adoptat o Declaraţie prin care nu recunoaşte declararea unilaterală a independenţei Kosovo, Marko Bela a declarat că parlamentarii Uniunii au votat împotriva acestui document, considerând că singura soluţie raţională este proclamarea independenţei statului Kosovo.
"După ce mai multe state importante, ca SUA şi Marea Britanie, au anunţat că vor recunoaşte statul Kosovo, decizia Parlamentului României este o amânare a unei astfel de hotărâri, de recunoaştere a statului Kosovo", a spus Marko Bela, adăugând că singura soluţie raţională a fost proclamarea independenţei Kosovo.
Liderul UDMR a spus că decizia privind independenţa Kosovo nu are impact asupra României şi nu există analogii între situaţia din România şi situaţia din Balcanii de Vest.
Întrebat dacă UDMR va pleca de la guvernare, Marko Bela a făcut o analogie cu faptul că România face o opinie separată faţă de majoritatea ţărilor europene în privinţa Kosovo şi, totuşi, ţara noastră este solidară cu acestea.
"Aşa şi noi facem o opinie separată faţă de partidele politice, de la guvernare, dar dezideratele rămân aceleaşi", a adăugat liderul UDMR.
Paralelism exclus.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, că nu doreşte ca problemele din Kosovo privind minorităţile să genereze o reacţie care să ducă România în urmă cu 20 de ani şi a arătat că şi reprezentanţii UDMR au exclus un paralelism între situaţiile din România şi Kosovo.
El a arătat că România a reuşit, începând cu 1990, să asigure drepturi importante pentru minorităţile naţionale, proces derulat cu sprijinul tuturor partidelor, inclusiv al UDMR, care a demonstrat că ştie să lupte, democratic şi prin proceduri parlamentare, pentru minoritatea maghiară.
"Nu aş vrea ca declaraţia de independenţă a autorităţilor de la Priştina să genereze în România o reacţie care să ne ducă înapoi cu 20 de ani. Cred că în România nu există nici un fel de risc pentru ca o situaţie ca cea din Kosovo să se reproducă în România. De altfel, reprezentanţii UDMR au spus că nu există nici un fel de posibilitate de apropiere sau de paralelă făcută între ce a fost în Kosovo şi ce este în România", a declarat premierul.