Noile liste de compensate vor fi stabilite după ce fiecare medicament inclus în actualele documente va fi analizat în legătură cu gradul de utilizare şi eficienţă, evaluarea care ar putea duce la excluderea unor produse şi introducerea altora, a declarat, ieri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Ministerul Sănătăţii a supus, ieri, dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru aprobarea criteriilor privind includerea, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din Lista cu denumiri comune internaţionale ale medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, a documentaţiei care trebuie depusă de solicitanţi în vederea includerii unui medicament în această listă şi a procedurii de lucru a Comisiei de strategie terapeutică. Lista denumirilor comune internaţionale (DCI) ale medicamentelor de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală se elaborează de către o comisie specializată, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii Publice şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu consultarea Colegiului Farmaciştilor din România şi se aprobă prin Hotărâre de Guvern.
Preţ şi eficacitate.
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că, potrivit proiectului, unul dintre criteriile care vor sta la baza acceptării unui medicamente este şi preţul. Astfel, se va avea în vedere preţul cel mai mic din 15 state ale Uniunii Europene, respectiv Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Slovacia, Spania, Suedia şi Ungaria.
Totodată, potrivit proiectului de act normativ, printre criteriile de includere ale unui DCI nou pe listă ar fi: superioritatea clinică sub aspectul eficacităţii, dovedită prin studii clinice comparative faţă de terapia standard practicată; preţul este mai mic faţă de terapia standard practicată; siguranţă superioară comparativ cu cea a DCI-urilor cu aceeaşi indicaţie terapeutică sau siguranţă similară celor cu cea a DCI-urilor cu aceeaşi indicaţie terapeutică, dar cu preţ mai mic. De asemenea DCI-ul nou trebuie să fie compensat în cel puţin trei din statele membre ale Uniunii Europene pentru o perioada continuă de un an.
Nu vor fi incluse în listă denumirile comune internaţionale care nu sunt destinate tratamentului în ambulatoriu, medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală (OTC), cu excepţia celor cu indicaţie specifică într-o boală rară, DCI care comparativ cu cele deja existente în listă (în aceeaşi grupă terapeutică) nu aduc beneficii suplimentare în ce priveşte eficacitatea, siguranţa sau preţul.
Ministrul Sănătăţii a stabilit ca în lista A, compensată 90 la sută, să fie incluse medicamentele generice, în lista B - medicamente originale (noi sau vechi) şi generice altele decât cele de pe lista A, iar pe lista C (C1, C2 şi C3), medicamentele compensate sută la sută din programele naţionale de asigurări de sănătate.
"Până în 25 februarie vor fi primite oferte pentru medicamentele noi care se doresc a fi incluse pe listă. De asemenea, vor fi evaluate şi medicamentele care astăzi sunt deja ofertate. Am vrea ca noua listă să reflecte şi mai bine necesarul de medicamente al populaţiei bolnave", a mai spus demnitarul.
Proiectul de ordin va fi în dezbatere publică până în 18 martie.