Preşedintele Traian Băsescu este gata să colaboreze cu primul-ministru în vederea găsirii unei soluţii pentru Ministerul Justiţiei, în condiţiile respectării Constituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale, susţine purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.
Turcan mai precizează, într-o declaraţie dată publicităţii ieri, că primul-ministru nu a iniţiat nici o procedură de consultare cu preşedintele pe tema numirii unui ministru al Justiţiei, aşa cum prevede Decizia Curţii Constituţionale a României nr.356/2007.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu nu a înaintat nici o propunere pentru postul vacant de la Ministerul Justiţiei, mai precizează Turcan.
Preşedintele Traian Băsescu consideră că declaraţiile privind declanşarea de alegeri anticipate şi schimbarea ministrului Apărării creează confuzie pe plan intern şi extern şi aduc prejudicii credibilităţii României în contextul pregătirilor pentru summit-ul NATO din aprilie, de la Bucureşti.
Conform purtătorului de cuvânt Valeriu Turcan, şeful statului consideră că organizarea summit-ului NATO reclamă maximă responsabilitate din partea tuturor instituţiilor statului şi, în mod egal, din partea tuturor forţelor politice.
PSD a cerut, luni, demisia de onoare a Guvernului Tăriceanu pentru ca România să iasă din blocajul politic, instituţional, constituţional, economic şi social, demisie care să ducă la alegeri parlamentare anticipate, eventual organizate odată cu cele locale.
Conducerea PNL a aprobat, luni, prin vot, nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru funcţia de ministru al Justiţiei şi a senatorului Radu Stroe pentru postul de ministru al Apărării.
În prezent, Meleşcanu deţine portofoliul Apărării şi asigură interimatul la Justiţie.
PNL a decis, la sfârşitul anului trecut, să o propună pe Norica Nicolai pentru conducerea Ministerului Justiţiei, dar preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze decretul de numire.
Curtea Constituţională a decis, joi, că preşedintele are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei şi că trebuie nominalizată o altă persoană.
Nu acceptă revocarea lui Meleşcanu de la Apărare.
Preşedintele Traian Băsescu l-a informat telefonic pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că nu va accepta revocarea din funcţie a ministrului Apărării Teodor Meleşcanu, nominalizat pentru portofoliul Justiţiei, au declarat, ieri, pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Boc: Premierul, obligat să se consulte cu preşedintele.
Liderul PDL Emil Boc a declarat, ieri, referitor la informaţiile potrivit cărora preşedintele ar refuza revocarea lui Teodor Meleşcanu de la Apărare, că premierul este obligat să se consulte cu şeful statului pentru orice nominalizare pentru funcţia de ministru care nu trece prin Parlament.
"Pot să vă spun că, din punct de vedere constituţional şi pe baza deciziilor Curţii Constituţionale, preşedintele şi premierul trebuie să găsească o soluţie. Premierul este obligat să se consulte cu preşedintele României pentru orice nominalizare pentru funcţia de ministru care nu trece prin Parlament", a afirmat Boc.
El s-a declarat convins că preşedintele va accepta o soluţie rezonabilă, apreciind că această soluţie "trebuie să fie produsul discuţiilor şi consultărilor dintre premier şi preşedinte".
"Este un atribut care defineşte în special instituţia prezidenţială şi sunt convins că, dacă premierul se va consulta cu preşedintele, soluţia rezonabilă poate fi găsită şi preşedintele va fi totdeauna de acord să promoveze o soluţie rezonabilă, ţinând cont de interesul public", a spus liderul PDL.
Propunerile devin oficiale după publicarea deciziei CC.
Premierul Tăriceanu va formaliza propunerile către preşedinte de numire a miniştrilor Apărării şi Justiţiei după publicarea în Monitor a deciziei Curţii Constituţionale în cazul Nicolai, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, ca reacţie la declaraţia purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei.
Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a precizat că premierul urmează să formalizeze propunerile pentru Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apărării după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale în cazul Norica Nicolai.
Ea a mai amintit că Ministerul de Externe, printr-un departament distinct, şi nu ministrul Apărării este principalul organizator al summit-ului NATO de la Bucureşti.