Fundaţia "Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură", condusă de Mihaela Geoană, soţia liderului PSD, a fost recunoscută, prin hotărâre aprobată de Guvern, ca fiind de utilitate publică, statut care conferă, printre altele, drept preferenţial la bunuri proprietate publică şi fonduri bugetare.
Hotărârea a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Executivului.
Decizia este justificată în actul normativ, iniţiat de Ministerul Sănătăţii, cu faptul că, prin acordarea statutului de utilitate publică, fundaţia va putea să-şi îmbunătăţească activitatea în domeniul educaţiei, prevenirii şi tratamentului cancerului de sân.
Executivul a mai aprobat, în aceeaşi şedinţă, încă două hotărâri prin care Asociaţia "Sano-Hep" şi Fundaţia "Sfânta Irina" au fost de asemenea recunoscute ca fiind de utilitate publică.
Probleme imobiliare.
Camera Deputaţilor a adoptat, în decembrie 2007, proiectul de lege privind vânzarea imobilelor din patrimoniul RA-APPS, păstrând amendamentul Senatului, conform căruia aceste imobile pot fi vândute şi prin negociere directă. Vânzarea imobilelor către persoanele fizice care le au în folosinţă se face în condiţiile unui avans minim de 30% din preţul imobilului şi a unor rate lunare eşalonate pe o perioadă de maximum 2 ani. Ulterior, Curtea Constituţională a decis că vânzarea imobilelor prin negociere directă este neconstituţională, legea de aprobare a ordonanţei urmând să fie trimisă Parlamentului spre reexaminare.
Un astfel de imobil este utilizat în prezent şi de Fundaţia "Renaşterea", condusă de Mihaela Geoană.
Întrebat, în luna ianuarie, dacă Fundaţia "Renaşterea" a luat o decizie în ceea ce priveşte părăsirea spaţiului unde îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile în care pe 31 decembrie a expirat termenul până la care putea să rămână în acel imobil al RA-APPS, Geoană a răspuns: "Nu cunosc. E o fundaţie care are deja un rezultat în sfera publică remarcabil. Dacă RA-APPS doreşte sau nu să sprijine o astfel de fundaţie, e decizia lor".
Liderul PSD a arătat, totodată, că Fundaţia "Renaşterea" e o fundaţie care de 7 ani a tratat mii de femei de cancer la sân, că şi-a dovedit utilitatea publică şi că, până la urmă, chestiunea spaţiului ţine de relaţia dintre o organizaţie neguvernamentală şi RA-APPS.
Câteva zile mai târziu, pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost postat proiectul hotărârii de guvern prin care se propunea ca fundaţia să fie declarată de utilitate publică.
Solicitat atunci să comenteze propunerea, Mircea Geoană a declarat că aceasta este treaba ministerului şi a fundaţiei respective.
Condiţii pentru recunoaştere.
Fundaţia "Renaşterea" pentru educaţie, sănătate şi cultură, înfiinţată în 2001, a iniţiat Programul de prevenire şi depistare precoce a cancerului de sân. Sediul fundaţiei se află în strada Eminescu, nr.44 - 48.
Conform Ordonanţei de Guvern 37/30 ianuarie 2003 pentru modificarea şi completarea OG 26/2000, o asociaţie sau fundaţie poate fi recunoscută de către Guvernul României ca fiind de utilitate publică dacă activitatea acesteia se desfăşoară în interes general sau comunitar, după caz, dacă funcţionează de cel puţin trei ani anterior datei depunerii cererii privind recunoaşterea statutului de utilitate publică şi dacă a realizat majoritatea obiectivelor stabilite.
Alte condiţii pentru obţinerea acestui statut este ca asociaţia sau fundaţia respectivă să prezinte un raport de activitate din care să rezulte desfăşurarea unei activităţi anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului său, însoţit de situaţiile financiare anuale şi de bugetele de venituri şi cheltuieli pe ultimii trei ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoaşterea statutului de utilitate publică şi ca valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei trei ani anteriori să fie cel puţin egală cu valoarea patrimoniului iniţial.
Prin utilitate publică se înţelege orice activitate care vizează atingerea unor scopuri benefice în domenii de interes public general şi/sau comunitar. Recunoaşterea utilităţii publice se face pe durată nedeterminată.
În baza OG 26/2000, recunoaşterea statutului de utilitate publică conferă asociaţiei sau fundaţiei o serie de obligaţii şi drepturi, printre care dreptul de a i se atribui în folosinţă gratuită bunuri proprietate publică, dreptul preferenţial la resurse provenite din bugetul de stat şi din bugetele locale, obligaţia de a menţine cel puţin nivelul activităţii şi performanţele care au determinat recunoaşterea.
Cerinţe suplimentare.
În luna septembrie, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede că asociaţiile şi fundaţiile care solicită acordarea statutului de utilitate publică vor fi obligate să îndeplinească cerinţe suplimentare, respectiv să nu desfăşoare activităţi politice sau de sprijinire a unor partide, să deţină un sediu adecvat şi să beneficieze de personal specializat şi fonduri.
Alte condiţii obligatorii se referă la activităţile desfăşurate de aceste asociaţii şi fundaţii, care trebuie să fi condus la rezultate benefice pentru comunitate, şi la dovada unei capacităţi profesionale de autofinanţare a serviciilor dezvoltate de cel puţin 30% din costul total al acestora.