Geoană: „Rezultat al luptei între palate”.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că decizia Curţii Constituţionale în cazul Noricăi Nicolai este una "surprinzătoare" şi "contradictorie", a cărei explicaţii se regăseşte în lupta dintre palate pentru controlul Justiţiei.
"Este o decizie surprinzătoare a Curţii Constituţionale, dar explicaţia acestei decizii contradictorii faţă de decizia precedentă pe cazul Cioroianu ţine de rezultatul luptei acerbe de putere între cele două palate şi implică pagube poate ireparabile pe care această luptă o face în ordinea constituţională şi ordinea de drept din România", a arătat Geoană.
El a apreciat că decizia CC reprezintă o nouă fază a războiului dintre palate, iar miza reală a acestui război constă în controlul politic asupra Justiţiei, în condiţiile în care "în scurt timp expiră termenele pentru conducerea DNA şi pentru principalii procurori anticorupţie".
"Justiţia a devenit un câmp de luptă mult prea brutal pentru interesele celor două părţi", a conchis Geoană.
Stoica: Şansa premierului, o nouă numire.
Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat că, după decizia Curţii Constituţionale, singura şansă a premierului este de a numi la Ministerul Justiţiei o persoană neimplicată politic sau un magistrat, deoarece în PNL nu există o personalitate credibilă.
"Premierul trebuie să se conformeze şi să facă o nouă nominalizare. Partea proastă pentru el este că în momentul de faţă, dacă numeşte un om politic din PNL, nu există o personalitate credibilă care să ocupe această poziţie. Singura şansă a premierului este să găsească o personalitatea neimplicată politic sau un magistrat", a declarat Valeriu Stoica.
Vicepreşedintele PDL a arătat că decizia Curţii Constituţionale "era previzibilă, în condiţiile în care, pe aceeaşi chestiune, această instituţie s-a mai pronunţat o dată".
"Practic, premierul nu a înţeles decizia pe care Curtea Constituţională a pronunţat-o anterior, în legătură cu aceeaşi problemă. S-a spus şi în decizia anterioară că preşedintele poate să ceară primului-ministru, în mod motivat, să facă o altă propunere pentru o anumită poziţie ministerială, şi este exact ceea ce a făcut şeful statului în cazul Norica Nicolai", a precizat Stoica.
El a explicat că, în acest caz, se confundă dreptul de veto, care este o manifestare arbitrară de voinţă, cu solicitarea de a se face o nouă propunere, în mod motivat.
Boc: „Moţiune de cenzură”
Liderul PDL Emil Boc consideră că decizia Curţii Constituţionale este o "adevărată moţiune de cenzură" la adresa premierului Călin Popescu Tăriceanu, care a încălcat Constituţia cu privire la nominalizarea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.
"Decizia demonstrează că premierul a pus interesele de partid mai presus de interesul justiţiei. Premierul Tăriceanu a preferat să blocheze accesul la justiţie în cazul unor miniştri şi să propună şi să susţină soluţii neconstituţionale", a declarat, ieri, Emil Boc.
Potrivit acestuia, decizia Curţii Constituţionale confirmă că premierul Călin Popescu Tăriceanu este "sursa blocajului instituţional în România".