Poliţia înregistrează zilnic, în medie, unul-două apeluri privind amplasarea unor bombe în diverse locuri şi pentru fiecare anunţ sunt trimise echipe speciale, chiar dacă se ştie exact că sunt alarme false, a declarat, ieri, comisarul şef Gheorghe Dragomiroiu, adjunctul şefului Poliţiei Române.
Comisarul şef a făcut această declaraţie la seminarul "112 îţi salvează viaţa", organizat la Palatul Parlamentului, la iniţiativa europalamentarului român Adina Vălean şi a subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, cu ocazia celebrării, pentru prima dată, în 11 februarie, a Zilei Europene a numărului 112.
"Avem 93 la sută apeluri false la 112, iar majoritatea provin de la cartelele prepătite. Dispecerii identifică repede apelurile false şi, doar de puţine ori, chiar pleacă la respectivele solicitări. În schimb, noi, Poliţia, nu putem ignora nici un apel care anunţă amplasarea unor bombe. În fiecare zi sunt, în medie, una-două alarme cu bombă. Există situaţii când, deşi ştim sigur că este alarmă falsă, tot se acţionează'', a mai spus comisarul şef Dragomiroiu.
"Este important să formăm o cultură privind apelul 112. Mai concret, oamenii trebuie să ştie ce însemnă 112, deci unde sună când formează acest număr, pentru ce sună şi ce anume comunică pentru ca informaţia să fie transmisă rapid'', a precizat europarlamentarul Adina Vălean.
"Una dintre problemele cu care ne confruntăm vizează apelurile false, injurioase, sau abuzive. Pentru viitor, suntem preocupaţi de localizarea apelului de pe telefonul mobil. Trebuite să reuşim identificarea rapidă a acestor apeluri, întrucât prin organizarea serviciului unic integrat de urgenţă, la un accident ar putea fi mobilizate forţe importante, cum ar fi salvarea, pompierii, poliţia şi chiar un elicopter", a spus subsecretarul de stat Raed Arafat.