marţi, 29 ian 2008 - Anul XIII, nr. 23 (3704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În cazul "ţigancă împuţită"

Băsescu se consideră discriminat în raport cu Adi de la Vâlcea

Preşedintele Traian Băsescu susţine că este discriminat faţă de interpretul Adi de la Vâlcea, în cazul căruia CNCD a dat o altă interpretare sintagmei "cadru privat", şeful statului fiind nemulţumit de sancţionarea sa pentru jignirea unui reporter TV şi cerând reexaminarea cazului său.

În 23 mai 2007, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis să-l sancţioneze pe preşedintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei "ţigancă împuţită" de către şeful statului, la adresa unei jurnaliste de la Antena 1, este o discriminare.

 

„Liga campionilor, interzisă ciorilor”.

"Foarte important este că, în soluţionarea unei sesizări relativ recente, CNCD a dat o cu totul altă interpretare noţiunii de cadru privat. Deşi a reţinut că afirmaţiile referitoare la «cioară/ciori» (cuprinse într-o melodie a interpretului Adi de la Vâlcea - «Liga campionilor, interzisă ciorilor»), sunt discriminatorii, Consiliul a apreciat că acestea nu au fost făcute public, ci într-un cadru privat, la o petrecere", se arată în recursul preşedintelui depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

"În acest caz, CNCD a reţinut că nu pot fi imputate autorului afirmaţiei, preluarea şi difuzarea melodiei către televiziuni sau site-uri", se arătă în motivele de apel. Preşedintele Traian Băsescu explică faptul că "sub influenţa presiunii psihice" din ziua referendumului, intens alimentată de mass-media, a interpretat greşit gestul jurnalistului Andreea Pană drept "o abuzivă imixtiune" în viaţa sa privată. "Acesta a fost motivul pentru care am încercat să împiedic să fiu filmat şi înregistrat în continuare. Discuţia a fost înregistrată fără ştirea mea", mai spune preşedintele, referindu-se la faptul că i-a smuls telefonul mobil reporterului şi i-a spus că i-l va da a doua zi. Astfel, preşedintele Băsescu încearcă să convingă instanţa de recurs că, de fapt, a utilizat expresia pentru care a fost sancţionat de CNCD din cauza "presiunii psihice din acea perioadă", dar şi a unor "descărcări nervoase". "Sub imperiul presiunii psihice din acea perioadă, alimentată şi de gestul ziaristei, referindu-mă la agresivitatea acesteia, subsemnatul am folosit expresia care a atras sancţionarea mea de către CNCD", se explică şeful statului.

 

Justificări.

Mai mult, Băsescu ţine să precizeze că mersul la cumpărături cu soţia, într-un complex comercial, în ziua respectivă, "nu a fost nici vizită oficială” şi nici "campanie electorală", ci "o activitate strict privată, ca orice cetăţean". În ziua referendumului, potrivit legii, nu pot fi întreprinse acţiuni electorale, mai susţine preşedintele în continuare. În aceste condiţii, Băsescu arată că nici Curtea de Apel şi nici CNCD "nu au evaluat corect conţinutul material şi subiectiv al pretinsei contravenţii săvârşite", motiv pentru care se impune, spune preşedintele, reexaminarea cauzei sub toate aspectele. În favoarea sa, preşedintele invocă articolul 2 al Directivei 2000/43/CE, potrivit căreia "discriminarea directă are loc atunci când o persoană este tratată mai puţin favorabil decât este alta, a fost sau ar putea fi tratată într-o manieră similară pe criteriul originii rasiale sau etnice". "Fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţie. Pentru efectul produs, însă, răspunderea nu poate aparţine subsemnatului", mai arată Băsescu.

 

Recursul, pe 8 mai.

Instanţa supremă va judeca, în 8 mai, recursul promovat de preşedintele Traian Băsescu faţă de decizia Curţii de Apel Bucureşti care a respins ca neîntemeiată contestaţia şefului statului faţă de avertismentul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în cazul jignirii unui reporter de televiziune.

În 19 mai 2007, preşedintele Traian Băsescu i-a luat prin forţă, telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană, de la postul Antena1, care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături într-un hypermaket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul "păsărică".

După ce şeful statului s-a urcat în autoturismul personal, aparatul l-a înregistrat pe Băsescu în timp ce o numea pe jurnalistă "ţigancă împuţită". Înregistrarea respectivă a fost ştearsă. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajaţii postului TV au reuşit să recupereze înregistrarea afirmaţiilor şefului statului, care, ulterior, a fost făcută publică.

În 23 mai 2007, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis să-l sancţioneze pe preşedintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei "ţigancă împuţită" de către şeful statului, la adresa jurnalistei de la Antena 1, este o discriminare.

 

Contestaţii respinse.

Şeful statului a contestat decizia CNCD la Curtea de Apel Bucureşti, însă, în noiembrie 2007, instanţa a respins contestaţia ca neîntemeiată.

Ulterior, preşedintele a contestat hotărârea instanţei şi aceasta demontează acuzaţiile că ar influenţa justiţia.

Băsescu a reproşat faptul că a fost analizată o discuţie privată, purtată cu soţia sa şi care a devenit publică "în alte condiţii", în timp ce interceptările, probele audio şi video în dosarele de criminalitate organizată nu sunt recunoscute.

"În timp ce o înregistrare a unei discuţii private este luată în considerare, iar întâmpinarea făcută la Curtea de Apel Bucureşti este considerată nejustificată, aceeaşi Curte de Apel Bucureşti respinge dosare de criminalitate economică în care nu recunoaşte înregistrări (...). Probabil că se va constata că nu sunt bune nici înregistrările cu domnul Remeş, dar sunt bune cele dintre soţ şi soţie”, a spus Băsescu.

El a refuzat să comenteze decizia instanţei, însă a arătat că instanţa Curţii de Apel a utilizat dublu standard, ca şi CNCD.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu se consideră discriminat în raport cu Adi de la Vâlcea.
 Vizualizări articol: 450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu se consideră discriminat în raport cu Adi de la Vâlcea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Paste cu varză roşie 4 porţii - 75 minute 300g paste scurte 1 varză roşie potrivită 1 morcov 1 ceapă 100ml ulei 1 linguriţă seminţe de fenicul 1 leg. mărar ± sare, piper Tocaţi varza fideluţă şi căliţi-o într-o cratiţă, în ulei,... Citeşte