Propunerea Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) de suplimentare a numărului de maşini scoase din uz cu plata unei prime de casare este analizată în prezent de Guvern din punct de vedere financiar, a declarat, duminică, ministrul Mediului, Attila Korodi.
„Am primit o scrisoare din partea APIA şi analizăm. Se fac analize financiare, dacă pot fi viabile, dacă pot să contribuie şi luând în considerare şi celelalte programe la fel de importante”, a spus Korodi.
Mihai Hura, director general în Ministerul Economiei şi Finanţelor, a arătat la rândul său că noua taxă auto a fost discutată în prealabil şi cu reprezentanţii producătorilor interni de autovehicule care ar fi acceptat, în final, noile valori, cu efecte asupra preţului de vânzare al autovehiculelor.
Guvernul a decis, la sfârşitul anului trecut, să majoreze prima de casare a autoturismelor vechi, de la 3.000 lei la 4.000 lei, şi să extindă numărul estimat al maşinilor scoase din uz, de la 16.500 la 30.000 unităţi, cu fonduri suplimentare asigurate din taxa auto, virate la Fondul pentru Mediu.
Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile a anunţat, la începutul anului, că va propune Guvernului extinderea la numărului estimat al maşinilor scoase din uz prin acest program la 100.000 de autovehicule, inclusiv camioane uzate, pentru a compensa scăderile preconizate de vânzări de maşini pe piaţa românească, urmare a majorării taxei auto.
Vicepreşedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe, a estimat, luni, o scădere a vânzărilor Dacia în acest an cu 15-20%, dacă modificarea taxei de primă înmatriculare va intra în vigoare, iar propunerea APIA de includere în programul "Rabla" a peste 100.000 de autoturisme noi nu va fi aprobată.
Programul de înnoire a parcului auto, aplicat în ultimii ani, prevede ca pentru orice tip de autoturism mai vechi de 12 ani predat spre casare să fie achitată o anumită sumă, sub forma unei prime constituită ca avans pentru achiziţionarea unei maşini noi.