marţi, 22 ian 2008 - Anul XIII, nr. 17 (3698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Înmulţire a numărului cazurilor de turbare

Autorităţile sanitar-veterinare au constatat, în anul 2007, o creştere a numărului cazurilor de turbare (rabie) la animale domestice şi sălbatice, cele mai multe fiind confirmate la vulpi, motiv pentru care au făcut o serie de recomandări pentru prevenirea răspândirii bolii.

Potrivit unui comunicat de luni al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pe parcursul anului trecut au fost confirmate 355 de cazuri de turbare la animale domestice şi sălbatice, comparativ cu anul 2006 când au fost confirmate 296 de cazuri. Din total, 111 (30%) s-au confirmat la animalele domestice (41% câine, 21% pisică, 20% bovine) şi 244 de cazuri (70%) la animale sălbatice (din care 95% la vulpe).

Tot anul trecut, au fost confirmate două cazuri de turbare la câine, respectiv la şobolan, care au muşcat oameni.

În majoritatea cazurilor, vulpile bolnave au pătruns în localităţi şi chiar în curţile oamenilor, crescând riscul răspândirii turbării la animale domestice şi la om prin muşcători sau zgârieturi.

ANSVSA recomandă, pentru a preveni răspândirea turbării la câini, ca proprietarii să vaccineze animalele antirabic, să nu le lase în afara curţilor. De asemenea, câinii de pază trebuie să fie legaţi în permanenţă, astfel încât să nu poată ieşi din gospodării. Proprietarii trebuie să anunţe imediat medicului veterinar sau celui de medicină umană din localitate orice suspiciune de turbare. Totodată, trebuie să anunţe imediat orice muşcătură produsă la om de către câinii sau pisicile aflate în proprietatea sau în îngrijirea lor sau muşcături produse de către animale sălbatice. Proprietarii adăposturilor de câini comunitari şi de animale de companie sunt obligaţi să vaccineze animalele. Persoanele muşcate de un animal trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.

De asemenea, sunt interzise jupuirea animalelor sălbatice găsite moarte şi vânătoarea cu câini, în zonele în care s-a diagnosticat rabia.

 

Recomandări.

Rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării) atât la animale, cât şi la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractată foarte uşor în cazul în care un animal domestic nevaccinat intră în contact cu un animal sălbatic bolnav şi este muşcat de acesta.

Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor, produse atât de la animale sălbatice, cît şi domestice. La om, perioada de incubare este în medie de 30-40 de zile. Primele simptome: dureri şi o senzaţie de amorţire a părţii muşcate, febră, iritaţie în gât, ameţeli, halucinaţie, tahicardie (bătăi cardiace frecvente), vomă, diaree, dureri abdominale, teamă, agitaţie, nervozitate. Evoluţia bolii este rapidă, ducând la paralizie, spasme ale gâtului, delir, comă, şi în final deces (în 2-3 zile). Tratamentul eficient se instituie în perioada de incubaţie a bolii.

Animalul bolnav are următoarele semne clinice: agitaţie, irascibilitate, apetitul este capricios şi pervertit, înghit diferite obiecte (pietre, bucăţi de lemn). Totodată, animalul se repede la obiecte imaginare şi are tendinţa de a muşca, privirea îi este rătăcită, fără expresivitate, apoi devine fixă, pânditoare, rece, feroce. Animalul bolnav nu mai poate înghiţi, muşca, limba îi iese afara din gură, iar în ultima fază se instalează paralizia generală a muşchilor, urmată de deces.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înmulţire a numărului cazurilor de turbare.
 Vizualizări articol: 764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Înmulţire a numărului cazurilor de turbare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ştrudel cu ciuperci de pădure 4 porţii - 40 minute 500g foi de plăcintă2 linguri unt1 ceapă1 că]el de usturoi250g ciuperci de pădure75ml vin alb sec100g telemea desărată1 lingură pătrunjel verde tocat1 lingură mărar verde tocat1 lingură cozi de ceapă verde tocatesare, piper ... Citeşte