Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş şi Traian Decebal Remeş.
"Urmare a solicitărilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din perioada 11 septembrie - 8 octombrie 2007, în data de 16 ianuarie 2008 preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat ministrului interimar al justiţiei, Teodor Viorel Meleşcanu, cererile privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a următoarelor persoane, foşti şi actuali membri ai Guvernului: domnul Adrian Năstase, fost prim-ministru al României; domnul Miron Tudor Mitrea, fost ministru al lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei; domnul Tudor Alexandru Chiuariu, fost ministru al justiţiei; domnul Zsolt Nagy, fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei; domnul Victor Babiuc, fost ministru al apărării naţionale; domnul Nicolae Paul Anton Păcuraru, ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse; domnul Ioan Codruţ Şereş, fost ministru al economiei şi comerţului; domnul Decebal Traian Remeş, fost ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale", se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.
Conform articolului 109 alineatul 2 din Constituţie, numai Camera Deputaţilor, Senatul şi preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.
"Dacă s-a cerut urmărirea penală, preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", mai prevede articolul 109 alineatul 2 din legea fundamentală.
Justificări.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, referindu-se la cele opt dosare în care a avizat începerea urmăririi penale, că a considerat că a nu da aviz ar însemna blocarea justiţiei, precizând că, în acest moment, cei vizaţi de respectivele dosare nu sunt vinovaţi.
Şeful statului a spus că preşedintele nu judecă şi nu incriminează, ci primeşte solicitările de la Parchetul ICCJ sau de la DNA, constată conţinutul presupuselor fapte şi, în măsura în care apreciază, lasă justiţia să meargă mai departe, pentru elucidarea cauzelor în care a fost sesizat.
"Am considerat că a nu da aprobarea ar fi un element de blocare a justiţiei", a adăugat Traian Băsescu, precizând că unele dintre dosare "s-au întors de la instituţii" urmare a deciziei Curţii Constituţionale conform căreia pentru cercetarea foştilor sau actualilor miniştri este necesar avizul preşedintelui.
El a subliniat că cele opt persoane pentru care a avizat începerea urmăririi penale nu sunt vinovate în acest moment, demersul său înscriindu-se pur şi simplu într-o procedură conformă Constituţiei.
În atenţia agenţiilor internaţionale.
Agenţiile de presă internaţionale au relatat ieri despre avizul favorabil dat de preşedintele României, Traian Băsescu, pentru demararea urmăririi penale împotriva a opt foşti şi actuali miniştri români, sub suspiciuni de "corupţie" sau "abuz de putere".
Printre aceştia se numără ministrul în exerciţiu al Muncii, Paul Păcuraru, şi alţi doi foşti colegi liberali, Tudor Chiuariu, care a deţinut portofoliul Justiţiei, Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii care a demisionat în urmă cu câteva luni, Codruţ Sereş, fost ministru al Economiei, şi Zsolt Nagy, care a condus Ministerul Telecomunicaţiilor, relatează AFP.
Ancheta îi vizează, de asemenea, pe social-democratul Adrian Năstase, fost premier în perioada 2000-2004, pe fostul său ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, precum şi pe un fost ministru democrat al Apărării, Victor Babiuc, adaugă agenţia franceză.
Anchetele au fost blocate în luna octombrie de o ordonanţă de Guvern care a suspendat o comisie înfiinţată de Preşedinţie şi însărcinată cu acordarea de avize pentru astfel de investigaţii care vizează foşti şi actuali miniştri, scrie AFP.
Bucureştiul încearcă să convingă UE că adoptă măsuri pentru consolidarea sistemului său judiciar şi intensificarea luptei împotriva corupţiei, înainte de raportul care va aprecia progresele realizate de România ca stat comunitar, comentează agenţia Reuters.
O serie de surse de la Bruxelles au declarat pentru Reuters că România nu a înregistrat progrese semnificative în lupta împotriva corupţiei.
Toţi miniştrii au negat acuzaţiile care le sunt aduse.