Persoanele care refuză controlul medical în cadrul programului naţional de evaluare a stării de sănătate pierd dreptul de a participa gratuit la alte acţiuni de acest fel, organizate de Ministerul Sănătăţii, a anunţat, ieri, Rodica Tănăsescu, de la Asociaţia Medicilor de Familie.
Oamenii trebuie să ştie că acest program este bun, mai ales pentru că analizele făcute scot în evidenţă riscul de a face o anumită boală. Astfel, oameni care se ştiau sănătoşi au aflat că prezintă risc de diabet zaharat, de hipertensiune arterială, cancer şi alte boli. Au fost identificaţi mulţi copii cu risc de obezitate sau diabet şi tineri cu hipertensiune arterială'', a mai spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.
Descoperirea timpurie a acestor maladii înseamnă, pentru început, o cheltuială suplimentară a Ministerului Sănătăţii, dar un câştig pentru cei care au identificat o anumită boală într-un stadiu incipient, a precizat Tănăsescu.
Persoanele care nu au fost la control în luna în care s-au născut pot merge şi după aceea.
Tănăsescu a precizat că unul din viciile acestui program vizează faptul că nu au primit taloane copiii. Dar, oricum, aceştia sunt evaluaţi continuu, a completat medicul.
"În trimestrul IV, media prezentărilor la cabinetul medicilor de familie pentru evaluarea sănătăţii a fost de 25-30 la sută din totalul celor care născuţi în decembrie, dar această situaţie este normală în contextul sărbătorilor de iarnă, când au fost două săptămâni de concediu'', a mai spus Tănăsescu.
În opinia preşedintelui AMF Bucureşti-Ilfov, dacă 70 la sută dintre români ar merge la controlul medical în cadrul programului, ar fi un rezultat bun.
''Trebuie spus că MSP va avea şi alte programe de evaluare a sănătăţii, printre care privind riscul de cancer de col uterin sau de sân. Cei care nu au venit la evaluarea naţională nu vor putea beneficia de alte programe, întrucât nu au fost cuprinşi în baza naţională de date", a adăugat Tănăsescu.