Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că nu o va numi niciodată pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, precizând însă că dacă nominalizarea va fi trecută prin Parlament, iar Legislativul este de acord, va fi nevoit să semneze decretul de numire.
"Analizând performanţa profesională şi incidentele profesionale ale doamnei Norica Nicolai, plus incidentele din Senat, am înţeles că adesea falsul este un mod de a lucra al doamnei Norica Nicolai, atât profesional, cât şi politic. Din acest motiv, nu o voi numi niciodată ministru al Justiţiei", a spus Băsescu.
El a adăugat că premierul are ca variantă pentru numirea Noricăi Nicolai la şefia Ministerului Justiţiei "trecerea prin Parlament". "Atâta vreme cât se foloseşte remanierea prin relaţia preşedinte-premier, nu voi semna niciodată decretul de numire a doamnei Norica Nicolai", a subliniat Traian Băsescu.
Şeful statului a menţionat că, în baza unei eventuale hotărâri a Parlamentului, va fi obligat să semneze decretul de numire în funcţie pentru Norica Nicolai.
Preşedintele Băsescu a subliniat că se va supune însă unei eventuale hotărâri a Parlamentului, aşa cum a făcut în cazul ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, şi în cel al fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu.
Trecutul Noricăi.
Preşedinţia a dat publicităţii ieri seară, anterior declaraţiei şefului statului, un comunicat conform căruia preşedintele susţine că Norica Nicolai nu îndeplineşte criteriile legale pentru funcţia de ministru al Justiţiei, invocând fapte din activitatea sa de procuror, pe care el le-a analizat după ce a solicitat în scris Parchetului ICCJ să-i pună la dispoziţie mapa profesională a acesteia.
Conform Administraţiei prezidenţiale, "pentru a verifica criteriile prevăzute de Decizia Curţii Constituţionale nr.356/2007, preşedintele a considerat că este necesară o analiză a activităţii profesionale a doamnei Nicolai". "În acest sens, în data de 17 decembrie, preşedintele a solicitat în scris Parchetului General (Parchetul ICCJ - n.r.) punerea la dispoziţie a mapei profesionale a doamnei Nicolai", se arată în comunicat.
Administraţia prezidenţială menţionează că, întrucât "refuzul la dialog este sistematic", preşedintele Băsescu "se vede obligat să prezinte public o serie de date relevante pentru profilul candidatului propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, date care se regăsesc în mapa profesională a doamnei procuror Norica Nicolai".
"Astfel, în anul 1987, doamna Norica Nicolai (fostă Norica Clinci), procuror la Procuratura locală Olteniţa, judeţul Călăraşi, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. După condamnare, poliţia a descoperit adevăratul vinovat. Persoana vinovată şi persoana nevinovată aveau aceleaşi nume şi prenume, dar restul datelor de stare civilă erau diferite. În loc să facă demersuri pentru achitarea primei persoane şi punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, în condiţiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fără să declanşeze începerea urmăririi penale şi un nou proces pentru persoana vinovată. În acest mod, făptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la apărare, nefiind audiat şi intrând direct în arest, în baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru această faptă, doamna procuror a fost sancţionată disciplinar în urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Olteniţa şi ai Procuraturii Generale", se arată în comunicatul Preşedinţiei.
Alte incidente.
Sursa citată adaugă că, după Revoluţie, în anul 1991, deşi avea calitatea de procuror pe lângă Procuratura Locală Olteniţa - judeţul Călăraşi, Norica Nicolai, "încălcând legea", a reprezentat, în baza unei procuri, un cetăţean străin, într-un proces de înfiere a unui copil din Bucureşti.
"Procesul a avut loc la Tribunalul Călăraşi. Pentru a-şi motiva fapta neconformă cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoaşterea legii. La o lună după acest incident, doamna Nicolai a părăsit magistratura", se arată în comunicat.
"Faptele prezentate arată că incidentul cu încercarea de fraudare a votului din Senat arată obişnuinţa doamnei Nicolai de a dispreţui legea şi aplicarea ei", precizează Administraţia prezidenţială.
Dosarul profesional al fostului procuror Norica Clinci (Nicolai) se găseşte în arhiva Ministerului Public, care păstrează toate mapele profesionale ale foştilor procurori, cele ale anchetatorilor în funcţie fiind preluate din 2005, după modificările legii, de Consiliului Superior al Magistraturii.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, Robert Cazanciuc, a confirmat, ieri, că preşedintele României a solicitat, în 20 decembrie 2007, Parchetului instanţei supreme să-i pună la dispoziţie mapa profesională a senatorului PNL Norica Nicolai (fostă Clinci), care în perioada 1983-1991 a fost procuror la Parchetul din Călăraşi.