Liderii sindicali au apreciat întâlnirea de ieri cu reprezentanţii Executivului, mediată de preşedintele Traian Băsescu, drept un prim pas, o decizie în privinţa soluţionării revendicărilor urmând să fie luată după "o lună de lucru intens cu Guvernul".
Preşedintele BNS, Dumitru Costin a declarat că sindicaliştii au reuşit să ajungă la o înţelegere cu Guvernul, care vizează două planuri. Primul vizează piaţa muncii, respectiv formarea profesională, flexibilizarea pieţei muncii şi inspecţia muncii, iar al doilea se referă la evaluarea temeinică a sistemului public de pensii, pentru a vedea în ce măsură acesta va putea oferi prestaţiile oferite de lege.
Costin a precizat că ar urma ca, peste 30 de zile, să aibă loc o nouă întâlnire cu Executivul şi Administraţia Prezidenţială.
Potrivit acestuia, preşedintele Traian Băsescu a recomandat Guvernului să ia legătura cu specialiştii Administraţiei Prezidenţiale pentru a se consulta asupra problemelor discutate.
Deviere de la teme.
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a apreciat, după întâlnire, că discuţiile au deviat de la temele iniţiale, cum ar fi cea a reducerii contribuţiilor, deşi era una din cele principale.
"Discuţiile purtate, ieri, la Cotroceni au deviat de la temele iniţiale, problema reducerii contribuţiilor nefiind amintită nici măcar de sindicate", a declarat ministrul Muncii, Paul Păcuraru.
Păcuraru s-a arătat surprins de faptul că nimeni nu a mai insistat pe reducerea contribuţiilor suportate de angajaţi, deşi aceasta era una din temele principale de discuţie.
Totodată, el a spus că preşedintele Băsescu s-a arătat favorabil menţinerii etapelor de reducere a contribuţiilor.
Fără obiect.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că întâlnirea a fost fără obiect, în condiţiile în care legile bugetelor au fost promulgate, iar de solicitările sindicaliştilor s-a ţinut deja cont.
Vosganian a spus că reprezentanţii Guvernului au venit ieri la Cotroceni în urma invitaţiei primite pentru a discuta "o scrisoare trimisă de importantele centrale sindicale cu privire la unele solicitări ce priveau legea bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale".
"În opinia noastră, această întâlnire, pornind de la această scrisoare, a fost una fără obiect, pentru că nu doar faptul că cele două legi - bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale - au fost deja promulgate, dar în cadrul celor două au fost incluse prevederi care îndeplineau aceste solicitări", a spus Vosganian.
Întrebat ce părere are despre faptul că liderii sindicali nu împărtăşesc entuziasmul reprezentanţilor Guvernului pe tema bugetului pe 2008, Vosganian a răspuns: "Nu este vorba despre entuziasm, este vorba de lege, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul de stat au fost votate de Parlament şi ele, până la o eventuală modificare, tot cu putere de lege, sunt obligatorii. Nu cred că ceea ce ne caracterizează la Ministerul Economiei şi Finanţelor este entuziasmul, cât responsabilitatea, şi sunt convins că această responsabilitate este comună: a sindicatelor, patronatelor şi Guvernului".
El a ţinut să sublinieze că nu înţelege ce tip de solicitări mai există câtă vreme cele deja formulate au fost soluţionate.