Numărul persoanelor care au tranzitat frontiera română în luna decembrie 2007 a fost cu 15 la sută mai mare decât în perioada similară a anului precedent, motiv pentru care Poliţia de Frontieră ia măsuri speciale în cazul celor care se se întorc în străinătate.
"În cursul lunii decembrie s-a înregistrat un trafic de 3.060.000 de persoane, cu 15 la sută mai mult decât în perioada similară a anului 2006 (2.600.000 de persoane). Cu toate acestea, traficul transfrontalier s-a derulat în condiţii optime, neînregistrandu-se creşteri ale timpilor de aşteptare", se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Cele mai tranzitate frontiere au fost cele cu Ungaria şi Bulgaria, cu un trafic de 1.767.000 de persoane.
Pentru, evitarea aglomeraţiei în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, cea mai solicitată în acest an, Poliţia de Frontieră recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră comune de la graniţa româno-maghiară.
Prima acţiune în justiţie a României împotriva CE
România a cerut Tribunalului Comunităţilor Europene să anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota României de emisii poluante, invocând depăşirea atribuţiilor şi încălcarea principiului nediscriminării, aceasta fiind prima acţiune în instanţă a Guvernului împotriva unei hotărâri a Comisiei.
Guvernul a decis, în ultima şedinţă din anul trecut, să facă uz de drepturile sale legitime faţă de decizia Comisiei Europene (CE) de a reduce României cota de emisii poluante cu 20%, iar pe baza acestui mandat, România a introdus, la 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene, două acţiuni în anularea deciziilor CE, a declarat, ieri, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea.
Acţiunile au fost depuse de către Departamentul pentru Afaceri Europene, prin intermediul Agentului Guvernamental.
Contestaţia României a fost argumentată prin faptul că oficialii Comisiei şi-au depăşit atribuţiile în acest domeniu, neavând dreptul să stabilească cifre, ci doar să respingă total sau parţial planul naţional de alocare de emisii poluante.
Autorităţile române au invocat şi încălcarea de către CE a principiului nediscriminării, printr-un model stabilit doar pentru România şi Bulgaria.
1.500 de jandarmi asigură ordinea de BoboteazăPeste 1.500 de jandarmi vor asigura, duminică, măsurile de ordine publică pentru desfăşurarea în bune condiţii a manifestaţiilor prilejuite de Sărbătoarea Botezului Domnului, cei mai mulţi credincioşi fiind aşteptaţi în Constanţa, Brăila, Bucureşti, Galaţi şi Tulcea.
Jandarmeria recomandă celor care intenţionează să ia parte la aceste manifestări religioase să manifeste calm, înţelegere şi să aştepte cu răbdare împărţirea apei sfinţite, fără a produce dezordine. Cetăţenii pot apela non-stop la sprijinul jandarmilor, apelând numărul de telefon 956 – al Jandarmeriei Române sau numărul unic de urgenţă 112.