Autorităţile sanitare au elaborat, ieri, din dispoziţia ministrului Eugen Nicolăescu, un plan de măsuri pentru protejarea stării de sănătate a populaţiei şi prevenirea situaţiilor de urgenţă în această perioadă cu temperaturi foarte de scăzute şi căderi abundente de zăpadă.
Potrivit planului de urgenţă elaborat de comitetul de coordonare constituit la solicitarea ministrului Sănătăţii, Autorităţile de Sănătate Publică (ASP) şi Serviciile judeţene de ambulanţă vor colabora în această perioadă, cu prioritate, cu reprezentanţii prefecturilor şi cei ai comitetelor pentru situaţii de urgenţă.
Staţiile şi substaţiile de ambulanţă au datoria de a solicita sprijinul serviciilor de urgenţă pentru deblocarea căilor de acces înainte de a pleca la intervenţie şi nu după ce au rămas blocate în trafic, a comunicat Ministerul Sănătăţii Publice. Mai mult, reprezentanţii ASP vor solicita serviciilor de urgenţă, cu prioritate, deblocarea căilor de acces de la cabinetele medicilor de familie şi spitale.
Măsuri.
De asemenea, conducerile ASP vor lua legătura cu preşedinţii Colegiului Medicilor din teritoriu şi cu reprezentanţii medicilor de familie pentru asigurarea permanenţei la cabinete.
Ministrul Sănătăţii a cerut ca pacienţii cu afecţiuni care necesită dializă să fi transportaţi de urgenţă în spitale, unde vor rămâne internaţi până când situaţia meteorologică le va permite deplasarea în regim ambulator.
Totodată, bolnavii cronici care au nevoie de monitorizare şi supraveghere permanentă vor rămâne şi ei internaţi în secţiile de specialitate ale spitalelor.
La nivelul fiecărei unităţi sanitare vor fi verificate stocurile de medicamente necesare pentru astfel de situaţii. Acolo unde este necesar, în funcţie de solicitări, Ministerul Sănătăţii Publice va suplimenta din rezerva pentru situaţii de urgenţă a instituţiei.
Recomandări pentru populaţie.
Comitetul de urgenţă al MSP recomandă populaţiei să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig.
În cazul în care este necesară deplasarea atunci, mâinile, picioarele şi capul trebuie protejate împotriva frigului pentru a evita degerăturile. Medicii au recomandat, de asemenea, o alimentaţie bogată în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea consumului de băuturi alcoolice.
O atenţie specială va fi acordată copiilor şi anume să nu fie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, vor evita deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării acestora din cauza temperaturilor scăzute.
Locuinţele vor fi încălzite corespunzător, fiind evitată utilizarea instalaţiilor improvizate care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Comitetul de urgenţă al MSP va fi activ pe toată perioada cât se menţine situaţia meteo nefavorabilă şi va fi coordonat de către subsecretarul de stat pentru probleme de urgenţă, Raed Arafat.
Reprezentanţii MSP vor continua să colaboreze cu comitetele de urgenţă de la nivel local şi central.
"Cu ajutorul medicilor de familie, reprezentanţii ASP vor realiza inventarierea cazurilor care pot deveni urgenţe medicale (ex: gravide cu risc sau ultima lună de sarcină, copii cu diverse afecţiuni, bolnavi cronici care au nevoie de supraveghere, bolnavi dializaţi, vârstnici cu nevoi speciale''. (din Comunicatul Ministerului Sănătăţii)