Românii din Italia vor fi informaţi în legătură cu drepturile şi obligaţiile pe care le au în acest stat, precum şi despre oportunităţile de muncă şi incluziune în România, în cazul în care nu găsesc un loc de muncă în Italia sau vor să se întoarcă acasă.
Prevederile sunt cuprinse în Declaraţia comună privind promovarea incluziunii sociale a românilor din Italia semnată, ieri, la Bucureşti, de ministrul român al Muncii, Paul Păcuraru, şi ministrul Solidarităţii Sociale din Italia, Paolo Ferrero.
Declaraţia semnată de cei doi miniştri are ca obiective principale dezvoltarea colaborării dintre cele două ministere în vedere îmbunătăţirii competenţei tehnice şi administrative a funcţionarilor însărcinaţi să elaboreze programele din domeniul incluziunii sociale, sprijinirea punerii în aplicare a parteneriatelor stabilite de autorităţile locale din cele două ţări pentru schimbul de bune practici în domeniu, în special a cetăţenilor români care trăiesc în situaţie de marginalizare socio-economică şi a comunităţilor rome.
De asemenea, prin semnarea declaraţiei comune, cele două state îşi propun şi realizarea unor proiecte experimentale de integrare socială a oamenilor marginalizaţi socio-economic prin resurse specifice naţionale şi comunitare, precum şi sprijinirea românilor din Italia printr-o mai bună informare privind oportunităţile de muncă şi incluziune socială din România.
Stoparea migraţiei.
Ministrul Paul Păcuraru a mai declarat că prin semnarea acestui document se încearcă totodată stoparea "apetitului" pentru migraţie al românilor, deoarece dacă în anii trecuţi migraţia era favorabilă pentru problemele sociale care erau în România, acum guvernele şi autorităţile locale sunt interesate de stoparea ei şi aducerea acasă a românilor.
"Cu cinci-şase ani în urmă, rata şomajului era ridicată, iar migraţia a fost o soluţie. Acum lucrurile sunt complet schimbate şi s-a ajuns la un deficit de forţă de muncă în aproape toate sectoarele de activitate", a spus Paul Păcuraru.
Demnitarul român a explicat că cele două ministere vor constitui nişte grupuri de lucru care vor trebui să se ocupe de alocarea de resurse financiare astfel încât temele care până acum au creat nemulţumire să fie stopate.
La rândul său ministrul italian al Solidarităţii Sociale a apreciat semnarea declaraţiei comune ca fiind un punct de sosire într-un dialog pozitiv între cele două guverne, dar şi un punct de plecare într-o activitate comună care porneşte de la anumite premize.