România a înregistrat progrese substanţiale în ceea ce priveşte incluziunea socială a romilor în domeniile educaţiei şi sănătăţii, dar încă nu are programe funcţionale pentru ocuparea forţei de muncă şi condiţiile de locuit pentru romi, potrivit raportului lansat, ieri, de Alianţa Civică a Romilor.
În aceste ultime două domenii, România trebuie să aibă politici mai sistematice şi să elaboreze programe eficiente, funcţionale pentru romi, atrage atenţia raportul Decade Watch, lansat la Bucureşti de Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi.
Cele mai mari realizări ale României în cei doi ani analizaţi sunt sistemul de mediatori sanitari, campaniile de informare pentru sănătate în comunităţile de romi, precum şi elaborarea unor mecanisme pentru acţiuni împotriva segregării în educaţie. Tot în domeniul educaţiei, au fost create posturi de mediatori şcolari pentru romi pentru a îmbunătăţi ratele de înscriere şi prezenţă la şcoală şi pentru a preveni abandonul şcolar în rândul romilor, dar numărul de mediatori şcolari calificaţi este în continuare scăzut.
Progresele înregistrate în domeniul educaţiei nu sunt însă dublate de progrese similare în domeniul ocupării forţei de muncă. Bursele locurilor de muncă pentru romi reprezintă, nu numai singura sursă de informaţie pentru locurile de muncă accesibile romilor, dar ele par a fi şi singura măsură activă în acest domeniu.