Societatea de Obstretrică şi Ginecologie din România este îngrijorată de campania extinsă în mass media care are drept obiectiv denigrarea corpului medical în general şi a specialiştilor în domeniu, în mod special, din cauza unor situaţii izolate şi cere respectarea deontologiei profesionale.
"Pornind de la cazuri izolate, prezentând unilateral şi distorsionat faptele, media a declanşat o vânătoare fără precedent împotriva corpului medical'', se spune într-un comunicat semnat de profesorul Vasile Valerică Horhoianu, şeful Clinicii de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Medicul apreciază că este inadmisibil ca ziariştii să emită păreri medicale şi să dea verdicte în investigaţii care nu s-au finalizat. Potrivit lui Horhoianu, este puţin probabil că unul dintre jurnaliştii transformaţi în procurori ar accepta să lucreze în condiţiile de stress, cu dotările existente în spitale şi în condiţii de subfinanţare cronică care durează de peste 17 ani.
"Cei care vor avea de suferit în urma acestor evenimente vor fi tot pacienţii. De acum înainte, medicii nu vor mai avea o atitudine orientată spre binele pacientului, ci vor presta o activitate medicală defensivă, orientată spre propria protecţie împotriva reclamaţiilor'', a adăugat medicul.
În ceea ce priveşte asistenţa la naştere de către doctorul "ales" de pacientă, preşedintele societăţii apreciază că aceasta nu este o obligaţie legală a medicului.
Pacienţii sunt nemulţumiţi când medicii refuză operaţia de cezariană la cerere. "Trebuie precizat faptul că în România nu este legalizată această practică, operaţia cezariană putând fi efectuată numai cu indicaţii medicale precise. Acest fapt izvorăşte dintr-o serie de considerente, atât medicale pe de-o parte (la operaţia cezariană complicaţiile accidentale şi mortalitatea sunt peste tot în lume recunoscute ca fiind mai mari decât la naşterea spontană), cât şi din considerente financiare, costurile operaţiei cezariene pentru sistemul de sănătate public fiind mult mai mari. Pacienţii români respectă şi ei, ca peste tot în lume, o serie de reguli şi protocoale, care trebuie precizat că au fost recent standardizate şi făcute publice'', a adăugat Horhoianu.
Societatea de Obstetrică Ginecologie a solicitat mass media să respecte deontologia profesională şi să dea dovadă de echidistanţă şi profesionalism în prezentarea activităţii medicale.