Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 dec 2007 - Anul XII, nr. 304 (3672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Derogare

România mai cere un răgaz la sacrificarea porcilor de Crăciun

Autorităţile române vor încerca să convingă oficialii Comisiei Europene să accepte o derogare de un an, pentru 2008, de la normele UE privind asomarea animalelor înainte de sacrificare, discuţiile fiind în derulare la Bruxelles.

"Vom discuta posibilitatea derogării de la asomarea animalelor (procedeu solicitat de autorităţile UE care prevedea anestezierea animalelor înainte de sacrificarea acestora, pentru respectarea normelor pentru bunăstarea animalelor - n.r.), deoarece sistemele de creştere ale animalelor în România nu se regăsesc şi în alte ţări europene, unde animalele se cresc în ferme organizate, şi trebuie să arătăm că ne trebuie un anumit termen pentru a modifica modul în care se realizează creşterea animalelor în România", a declarat, ieri, Radu Roatiş, preşedintele Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Preşedintele ANSVSA a adăugat că tehnicile şi metodele impuse de Uniunea Europeană în cazul sacrificării animalelor nu pot fi respectate în România, unde încă există multe animale crescute în gospodării individuale, iar asomarea ar fi greu de pus în practică.

Deşi obligatorie încă de la începutul acest an, asomarea reprezintă o problemă în perioada sărbătorilor, când sunt sacrificate numeroase animale, multe dintre ele în gospodării.

"La noi sunt 1,5 milioane de curţi, unde 1,5 milioane de proprietari trebuie să asigure asomarea animalelor sacrificate, deoarece procedeul intră în responsabilitatea proprietarului, unii dintre ei având 80 - 85 de ani. Cum poţi să obligi un bătrân să asomeze animalul?", a afirmat Roatiş.

Discuţiile pe tema derogării vizează anul 2008. În cazul respectării procedurii pentru anul 2007, Roatiş a precizat că nu ştie dacă România va fi sau nu sancţionată pentru nerespectarea regulilor impuse de UE.

ANSVSA a anunţat că în perioada Crăciunului metoda de asomare convenită este împuşcarea cu pistolul cu glonţ captiv.

Asomarea nu este gratuită pentru ţărani, aceştia plătind până la trei euro pentru fiecare porc, tariful reprezentând prestarea de servicii din partea veterinarului. În câteva judeţe au existat nemulţumiri pentru că numărul insuficient de pistoale şi a personalului calificat şi autorizat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România mai cere un răgaz la sacrificarea porcilor de Crăciun.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România mai cere un răgaz la sacrificarea porcilor de Crăciun0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cremă Caramel 4 porţii - 50 minute 1 l lapte 200g zahăr 4 ouă 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 linguriţă scorţişoară 1/2 linguriţă nucşoară rasă Se pune laptele la fiert împreună cu vanilia, scorţişoara, nucşoara şi zahărul. Se amestecă în vas... Citeşte