Termenul limită până la care paşapoartele electronice trebuie puse în circulaţie a fost prelungit din nou, cu şase luni, de la 1 ianuarie la 1 iulie 2008, urmare a întârzierilor determinate de contestarea de către una dintre firmele înscrise la licitaţie a procedurii de achiziţie a documentelor.
Termenul a fost prelungit printr-o hotărâre aprobată, miercuri, de Guvern.
Aceasta este a doua prelungire a datei de punere în circulaţie a paşapoartelor electronice, după ce Guvernul a decis, în aprilie, să extindă termenul cu încă patru luni, de la 1 septembrie 2007 la 1 ianuarie 2008, măsură justificată atunci prin "necesitatea respectării legislaţiei privind achiziţiile publice".
Licitaţia organizată de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) pentru producerea paşapoartelor electronice a fost blocată în luna august, după ce firma franceză Francois-Charles Oberthur Fiduciaire a contestat modul de derulare a procedurilor pentru selectarea companiei care va realiza paşapoartele electronice, cu o zi înainte de expirarea termenului limită pentru depunerea ofertelor.
Procedura a fost contestată, în luna iulie, şi de firma Royal Consulting, care a solicitat anularea procedurii de achiziţie publică şi a tuturor actelor emise, cerere respinsă de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.
Contractul pentru realizarea paşapoartelor electronice are o valoare estimată la 77,3-89,2 milioane euro şi îl va obliga pe ofertantul câştigător să furnizeze minimum 2.085.000 documente - cu posibilitate de extindere până la cel mult zece milioane de bucăţi - echipamente şi produse IT necesare personalizării, precum şi să asigure servicii de pregătire, mentenanţă şi suport pentru punerea în circulaţie a documentelor.
Pentru a putea participa la licitaţie, potenţialii ofertanţii trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care condiţia ca în ultimii trei ani să fi realizat un milion de paşapoarte electronice.
Titulatura de "paşaport electronic" este dată de autorităţi paşaportului diplomatic, de serviciu sau celui simplu, care permite stocarea electronică a datelor biometrice ale titularului, precum amprenta digitală şi imaginea facială.