Chiuariu a spus că l-a anunţat, încă de sâmbătă, pe premierul Călin Popescu Tăriceanu despre decizia sa de a demisiona şi că, deşi îl susţine, şeful Guvernului îi va accepta cererea.
Întreaga conferinţă de presă a lui Chiuariu s-a constituit într-un răspuns adresat preşedintelui Traian Băsescu, de altfel ministrul începându-şi declaraţia cu formula "Domnule Băsescu", pe care a mai folosit-o de câteva ori după aceea.
"Domnule Băsescu, constat cu dezamăgire că încercaţi să faceţi uitat eşecul dumneavoastră la referendum şi semieşecul Partidului Democrat la alegerile pentru Parlamentul European", şi-a început ministrul declaraţia de presă.
Răspunzând preşedintelui, Chiuariu a spus că nu a greşit cu nimic şi că refuză să participe la "această mascaradă".
"Sunt liniştit şi încrezător. Nu depind de funcţia politică şi nu sunt intimidat. Voi renunţa la funcţie, însă am o promisiune: atunci când această înscenare ridicolă va lua sfârşit, mă voi întoarce pentru a duce la bun sfârşit ceea ce am început şi pentru a termina reforma în justiţie", a spus Chiuariu.
"Va trebui să dăm dovadă de responsabilitate şi să punem capăt circului făcut de Traian Băsescu", a adăugat ministrul.
Apelul lui Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că lansează un apel public la înţelepciune şi la o remaniere a ministrului Justiţiei, apreciind că ar fi grav dacă acesta ar ajunge în faţa procurorilor din această postură.
"Week-endul este un sfetnic bun şi sunt dispus să am răbdare dacă aş şti că acest lucru se întâmplă (n.r. - remanierea lui Chiuariu)", a afirmat şeful statului.
Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, l-a informat, săptămâna trecută, pe premierul Tăriceanu că ia în calcul posibilitatea demisiei, el trimiţând la Guvern un document în care prezintă un astfel de gest ca pe o consecinţă a eşecului în ceea ce priveşte adoptarea Ordonanţei de modificare a Legii ANI.
În document Chiuariu anunţa că intenţionează să-şi înainteze demisia în cursul săptămânii, arătând că mai sunt câteva proiecte la Ministerul Justiţiei pe care ar dori să le finalizeze.
Reacţii.
Vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, că situaţia ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, are, deja, un impact internaţional negativ.
Întrebat dacă ministrul Chiuariu ar trebui să demisioneze, Diaconescu a precizat: „Conform legii, este responsabilitatea Guvernului, responsabilitatea celor care declanşează urmăriri penale şi a preşedintelui. Ei au responsabilitatea să se pronunţe, noi nu avem, din punct de vedere politic, nici dreptul nici obligaţia de a face nici un fel de comentariu”.
„Aşteptăm şi noi să vedem cum îşi vor finaliza lupta în acest an”, a adăugat Diaconescu, fost ministru al Justiţiei în guvernarea PSD.
Orban: „Eu nu demisionam”.
Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, ieri, că demisia lui Tudor Chiuariu de la conducerea Ministerului Justiţiei nu este „o bucurie” pentru el, menţionând că nu şi-ar fi dat demisia, dacă se afla în situaţia lui Chiuariu.
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Traian Băsescu, vicepreşedintele PNL a opinat că acesta ar fi trebuit să demisioneze.
„Reacţia unui politician tânăr”.
Preşedintele PC Dan Voiculescu consideră că demisia ministrului Justiţiei Tudor Chiuariu este "reacţia unui om politic totuşi tânăr, în contextul unui conflict acut cu preşedintele, conflict pe care Traian Băsescu l-a întreţinut continuu pe toată perioada mandatului ministrului".
"Un conflict cu Traian Băsescu, de tipul aceluia pe care preşedintele l-a dezvoltat şi l-a alimentat la adresa ministrului Justiţiei, solicită mai multă putere, care vine numai o dată cu experienţa”, apreciază Voiculescu.
DP a PNL se reuneşte azi.
Delegaţia Permanentă a PNL se reuneşte, astăzi, conform ordinii de zi, urmând să fie analizate rezultatele la euroalegeri.
Deşi nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei, s-ar putea discuta la Delegaţia Permanentă şi despre o eventuală remaniere a Cabinetului Tăriceanu, în contextul demisiei ministrului Justiţiei Tudor Chiuariu, dar şi subiectul succesorului acestuia.