Restricţiile impuse muncitorilor români în Marea Britanie nu vor fi, deocamdată, ridicate, deoarece sunt în acord cu normele UE, a declarat premierul britanic Gordon Brown, la sfârşitul discuţiei cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Şeful Guvernului de la Londra a arătat că modul în care muncitorii români se implică în dezvoltarea economiei britanice este apreciat, dar că fiecare stat are propria politică în domeniul forţei de muncă, iar recentele măsuri decise de autorităţile britanice în cazul muncitorilor români şi bulgari sunt în acord cu normele Uniunii Europene.
Brown a apreciat de altfel că şi România ar putea avea, în viitor, probleme similare în domeniul muncii de genul celor cu care se confruntă în prezent autorităţile britanice.
Solicitare.
Aflat, ieri, la Londra, premierul Tăriceanu a cerut eliminarea restricţiilor la angajarea muncitorilor români, arătând că menţinerea unor astfel de interdicţii poate încuraja "munca la negru" şi nu reprezintă o soluţie de rezolvare a problemelor pe piaţa muncii.
Tăriceanu a arătat că, în condiţiile în care cetăţenii români au dreptul la liberă circulaţie în Uniunea Europeană, este important ca şi restricţiile la angajarea acestora să fie ridicate.
El a arătat că acest principiu ar trebui respectat de altfel în toate statele membre UE în care există interdicţii similare pentru muncitorii români.
Premierul a explicat totodată că autorităţile de la Bucureşti nu doresc să încurajeze migraţia forţei de muncă din România, ci dimpotrivă, caută soluţii pentru ca muncitorii plecaţi în străinătate să revină în ţară.
Restricţiile continuă.
Guvernul de la Londra a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, că va extinde, cel puţin până la sfârşitul anului 2008, restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari care vor să muncească în Marea Britanie.
Autorităţile britanice au restricţionat accesul muncitorilor din România şi Bulgaria încă de la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, în ianuarie, ceea ce a reprezentat o schimbare a politicii "uşilor deschise" adoptate de autorităţile britanice faţă de alţi est-europeni. Londra revizuieşte anual aceste restricţii.
Potrivit dispoziţiilor actuale, muncitorii cu slabă calificare din România şi Bulgaria pot lucra în Marea Britanie conform unui sistem de cote, în industria de procesare a alimentelor şi agricultură. În acelaşi timp, imigranţii cu calificare superioară pot fi angajaţi pe un post numai dacă acesta nu poate fi ocupat de un cetăţean britanic.
Ministrul Imigraţiei, Liam Byrne, a declarat în urmă cu două săptămâni că este mult prea devreme pentru a evalua impactul afluxului de muncitori români şi bulgari pe piaţa muncii interne şi din acest motiv Guvernul de la Londra a decis să menţină restricţiile impuse la începutul acestui an.