Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei (ANPF), cu sprijinul Fondului ONU pentru Populaţie, a lansat, ieri, un ghid de intervenţie în cazurile de violenţă în familie pentru specialiştii care intră în contact direct cu victimele şi cu agresorii familiali.
La elaborarea ghidului, care a început în urmă cu un an, au lucrat politişti, procurori, medici de urgenţă, medici legişti, asistenţi sociali, psihologi, consilieri juridici, profesori universitari şi organizaţii neguvernamentale.
Scopul ghidului este ca atât specialiştii, cât şi comunitatea să identifice persoanele care se confruntă cu violenţa în familie, înainte ca situaţia să degenereze.
Astfel, în ghid sunt precizate toate instituţiile responsabile la nivel central şi local şi competenţele lor, felul în care acestea trebuie să coopereze, procedurile prin care o victimă trebuie să treacă pentru a încerca să scape de violenţă, precum şi ce surse de finanţare au la dispoziţie.
Aproximativ 6.000-7.000 de exemplare vor ajunge la Direcţiile de Muncă şi Protecţie Socială, care, la rândul lor, le vor distribui Inspectoratelor de poliţie, organizaţiilor neguvernamentale, Tribunalelor, Parchetelor şi altor instituţii care oferă protecţie socială, precum şi bisericilor.