Accidentul de tren care a avut loc miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, s-a soldat cu 80 de morţi, potrivit unui nou bilanţ prezentat joi de către Prefectura Galicia, relatează AFP.
Bilanţul prezentat de prefectură anterior era de 78 de morţi.
Acest accident este, astfel, cel mai grav înregistrat în Spania din 1944 şi până în prezent. Câteva sute de persoane au fost ucise în 1944, în coliziunea între un tren de pasageri şi o locomotivă, care a avut loc tot pe o linie care asigura o legătură Madrid-Galicia.
Şapte zile de doliu în Galicia, după accidentul feroviar
Şapte zile de doliu au fost decretate în Galicia după accidentul feroviar produs miercuri seara în Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, şi soldat cu 77 de morţi şi 143 de răniţi, relatează AFP.
Preşedintele galician Alberto Nuñez Feijóo a anunţat joi "cel mai important doliu din istoria regiunii", în urmaaccidentului feroviar de miercuri seară, în timp ce regele Juan Carlos al Spaniei şi prinţul moştenitor Felipe şi-au suspendat, joi, activităţile oficiale "în semn de doliu", a declarat un purtător de cuvânt al Casei regale.
Unul dintre conductorii trenului deraiat în Spania, audiat de către poliţie
Unul dintre conductorii trenului care a deraiat miercuri seara la Santiago de Compostela, în Spania, provocând moartea a cel puţin 80 de persoane, urma să fie audiat joi de către poliţie, a dispus un judecător, a anunţat o sursă judiciară, relatează AFP.
"Judecătorul a dispus ca poliţia să îi ia declaraţii", a declarat o purtătoare de cuvânt a unui tribunal din Galicia, o regiune în nord-vestul Spaniei în care s-a produs această catastrofă feroviară, cea mai sângeroasă înregistrată în ultimii aproximativ 70 de ani în ţară.
Conductorul "va fi asistat de un avocat" în timpul interogatoriului, după care va depune mărturie şi în faţa judecătorului, a precizat ea.
O viteză excesivă este ipoteza privilegiată în explicarea deraierii trenului, miercuri seara. Potrivit ziarului El Pais, conductorul a mărturisit, într-o comunicare radio, că a abordat un viraj periculos, la intrarea în oraş, cu o viteză de aproximativ 190 de kilometri pe oră, în contextul în care limita de viteză este stabilită la 80 de kilometri pe oră.
Potrivit secretarului de stat pentru Transporturi Rafael Catala, "tragedia care a avut loc ieri (miercuri) seara la Santiago de Compostela pare să aibă legătură cu o infracţiune, (privind o depăşire a limitei) vitezei", o ipoteză evocată pe larg de către presa spaniolă.
"Însă este necesar să aşteptăm rezultatele anchetei judiciare şi pe ale celei efectuate de Comisia de anchetă a Ministerului" Transporturilor, a adăugat el.