Locuitorii care au fugit din jurul centralei nucleare de la Fukushima nu sunt primiţi în centrele de cazare de teamă să nu contamineze alte persoane, informează AFP.
Aceste persoane, care şi-au părăsit domiciile din cauza crizei de la Fukushima, au nevoie de certificate oficiale care să demonstreze că pot fi primiţi în centre de cazare.
Aparatele pentru depistarea radiaţiilor instalate la intrarea în aceste centre au devenit adevărate centre de control, deşi experţii dau asigurări că aceste persoane nu prezintă nici un risc.
"Atât timp cât nu sunt angajaţi ai centralei, oamenii de rând nu prezintă niciun risc. Oamenii sunt foarte îngrijoraţi şi, din păcate, acest lucru poate conduce la acte de discriminare", a explicat Kosuke Yamagishi, un expert medical din prefectura Fukushima.
O fetiţă de opt ani originară din Minamisoma, localitate situată la 20 de kilometri de centrala nucleară, a fost refuzată de un spital din oraşul Fukushima pentru că nu avea certificat privind radioactivitatea.
Se pare că toate persoanele care locuiau pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei trebuie să furnizeze astfel de certificate.
Episodul reaminteşte de discriminările care i-au vizat pe supravieţuitorii atacurilor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki.
Zeci de mii de persoane au fost nevoite să îşi abandoneze locuinţele situate pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei de la Fukushima. În planul de evacuare sunt alte cinci localităţi situate în afara acestui perimetru.
Kenji Sasahara, directorul unui centru de analize medicale din Minamisoma, a dat asigurări că multe persoane nu au nevoie de astfel de certificate: "Din cele peste 17.000 de persoane testate, niciuna nu prezenta niciun risc, cu excepţia a trei muncitori de la centrală".