Deschiderea completă a pieţei muncii din Austria pentru ţările membre UE din Europa de Est va conduce la intrarea pe teritoriul său a 40.000-50.000 de lucrători în doi ani, a declarat ieri ministrul austriac al Muncii, Rudolf Hundstorfer, relatează AFP.
"Cifra la care ne aşteptăm este de maxim 25.000-26.000 de persoane care vor încerca să intre pe piaţa muncii" din Austria în fiecare an, în următorii doi ani, a declarat Hundstorfer în cadrul prezentării unui studiu realizat de Wifo, institutul de referinţă al Guvernului.
Aceştia ar urma să vină în special din Cehia, Slovacia şi Ungaria, ţări vecine cu Austria.
În aceste ţări, numai 0,4 la sută din populaţia activă se declară dispusă să emigreze sau să facă naveta pentru a lucra în Austria, mai ales în regiunile limitrofe, ceea ce sugerează că a doua opţiune ar putea fi preferată.
O altă ţară vecină, Slovenia, profită, de asemenea, de deschiderea pieţei muncii în UE, dar nu reprezintă decât o parte neglijabilă din imigraţia potenţială, din cauza populaţiei sale puţin numeroase - două milioane de locuitori - şi a situaţiei sale economice mai bune decât a celorlalte şapte ţări vizate, a precizat Klaus Nowotny, care a condus studiul Wifo.
Dintre toate ţările vizate, Germania se dovedeşte în mod clar cea mai atractivă prin mărimea pieţei muncii şi din motive geografice, subliniază Wifo.
Berlinul, ca şi Viena, îşi va deschide piaţa muncii la 1 mai pentru lucrătorii din cele opt ţări est-europene care au aderat la UE la 1 mai 2004. De la extinderea Uniunii Europene, în 2004, către est, Austria şi-a deschis doar parţial piaţa muncii pentru aproximativ 60 de meserii unde exista o lipsă de forţă de muncă.
"Austria s-a pregătit bine pentru această deschidere", a subliniat Hundstorfer, făcând aluzie la legea împotriva dumpingului social, adoptată pentru garantarea nivelului salariilor.