Uniunea Europeană (UE) a hotărât, joi, să consolideze controalele asupra alimentelor importate din anumite regiuni ale Japoniei, pentru a se asigura că nu au fost supuse unor contaminări radioactive, relatează AFP.
"Pentru a limita mai mult riscurile potenţiale la adresa securităţii reţelei sale alimentare, Uniunea Europeană a hotărât să consolideze controalele asupra importurilor de hrană şi de alimente pentru animale din anumite regiuni ale Japoniei, unde producţia ar fi putut fi afectată de accidentul de la centrala nucleară Fukushima", a anunţat Comisia Europeană (CE).
Aceste controale suplimentare au fost aprobate de ţările Uniunii, la propunerea Comisiei, în cadrul unei reuniuni, joi, a Comitetului Permanent pentru Reţeaua Alimentară şi Sănătate Animală.
Ele vizează 12 prefecturi din Japonia, între care "cele patru cele mai afectate de accident", precizează Bruxelles-ul, şi anume Fukushima, Tokyo, Gunma, Ibaraki, Tochigi, Miyagi, Yamagata, Niigata, Nagano, Yamanashi, Saitama şi Chiba.
Produsele alimentare din aceste regiuni vor fi testate înainte de a pleca din Japonia şi vor fi însoţite de un document oficial care va certifica faptul că nu conţin particule radioactive în proporţii superioare pragurilor sanitare autorizate în Uniune.
Teste suplimentare vor fi realizate, la întâmplare, asupra acestor bunuri, la sosirea lor în Europa. Dacă nivelurile autorizate sunt depăşite, ele vor fi distruse sau trimise înapoi, în Japonia.
Produsele din alte regiuni japoneze vot fi însoţite de un certificat de origine şi vor fi, de asemenea, supuse unor teste, la întâmplare, pe teritoriul Uniunii.
Aceste măsuri urmează să intre în vigoare la sfârşitul săptămânii şi vor fi reexaminate lunar.
Bruxelles-ul a recomandat, deja, săptămâna trecută, ţărilor Uniunii să procedeze la controale de radioactivitate asupra alimentelor importate din Japonia.
Totodată, Comisia dă asigurări că riscurile pentru sănătatea europenilor sunt "slabe", mai ales din cauza volumelor mici importate din Japonia, şi anume 9.000 de tone de fructe şi de legume, în 2010, în valoare totală de 187 de milioane de euro, şi câteva produse din peşte, în valoare de 18 milioane de euro.