Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat, ieri, într-o conferinţă, că i-a cerut lui Adrian Severin să demisioneze din funcţia de europarlamentar, considerând că aceasta este cea mai bună soluţie în situaţia acestuia.
"M-am întâlnit, astăzi (ieri, n.r.), mai devreme, cu domnul Severin. L-am sfătuit că în situaţia lui cea mai bună soluţie este să demisioneze din funcţia de europarlamentar", a spus Buzek.
Întrebat apoi ce i-a răspuns Adrian Severin, Jerzy Buzek a evitat un răspuns. "Aş vrea să vă rog ...veţi vedea ce decizie va lua. Eu l-am sfătuit foarte serios să demisioneze şi acest lucru ar fi şi pentru el personal cea mai bună soluţie", a răspuns Buzek.
"Dacă vrea să-şi limpezească situaţia - şi categoric asta mi-a spus că doreşte - ar trebui să permită autorităţilor judiciare să clarifice. Este treaba lor", a spus Buzek.
El a reiterat determinarea sa de a "proteja integritatea Parlamentului European". "Există un acord larg pentru o atitudine de toleranţă zero faţă de un astfel de comportament precum cel menţionat în Sunday Times", a mai spus Jerzy Buzek.
El a adăugat că instituţia pe care o conduce este deschisă către o cooperare deplină cu instanţele competente în acest caz. "Ni s-a spus că este vorba despre autorităţile naţionale", a explicat el.
Buzek a atras atenţia că este vorba despre persoane care "au fost alese în mod democratic" şi că în cazul lor intervine şi problema imunităţii parlamentare.
Întrebat cât estimează că va dura ancheta în cazul celor trei europarlamentari, Buzek a spus că nu poate face o estimare. "Este greu de spus. Este absolut necesar contactul cu autorităţile naţionale, cu Ministerele de Externe cărora mă voi adresa în viitorul foarte apropiat", a spus Buzek explicând că va cere acestora să-i comunice dacă s-au început procedurile în cazul celor trei.
Buzek a anunţat, miercuri, că va contacta MAE pentru a determina ce acţiuni ar putea întreprinde autorităţile judiciare din România în cazul lui Adrian Severin, decizia fiind adoptată de Biroul Parlamentului European, reunit în şedinţă extraordinară. Preşedintele PE nu va contacta însă numai MAE român, ci şi Ministerle de Externe din Slovenia şi din Austria, ţările celorlalţi doi eurodeputaţi implicaţi în scandalul generat de informaţiile publicate în The Sunday Times.
Mai mulţi europarlamentari au fluierat, miercuri, în plenul PE, în semn de protest faţă de refuzul lui Adrian Severin de a demisiona, acesta din urmă luând loc şi asistând la şedinţă de pe ultimul rând din sală.
"Dosarul" Adrian Severin va fi trimis la Comisia de Etică a PSD Bucureşti, iar eurodeputatul va fi invitat la discuţii, o decizie urmând să fie luată luni, a declarat, miercuri, Marian Vanghelie, care a precizat că va propune excluderea din partid a acestuia "în funcţie de decizia colegilor".
Vanghelie a afirmat că a trimis dosarul Severin şi cererea formulată de preşedintele PSD Victor Ponta Comisiei de etică a PSD Bucureşti şi l-a invitat şi pe eurodeputat să participe la şedinţa Biroului executiv de luni.
Statutul PSD prevede că excluderea unui membru din partid poate fi decisă atât pentru încălcarea Statutului, cât şi pentru "activităţi" sau "comportamente" care aduc prejudicii partidului, situaţie în care se încadrează şi cazul europarlamentarului Adrian Severin.
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat pentru MEDIAFAX că i-a transmis o scrisoarea liderului organizaţiei Bucureşti, Marian Vanghelie, în care îi solicită începerea procedurii de excludere din partid a lui Adrian Severin, invocând decizia BPN de luni, cea a grupului PSD şi a grupului S&D din PE.
Solicitarea formulată de conducerea PSD către organizaţia PSD Bucureşti, de excludere din partid a europarlamentarului Adrian Severin, este semnată de Victor Ponta şi Liviu Dragnea şi face trimitere şi la "amploarea mediatică" a cazului, potrivit textului obţinut de MEDIAFAX.