Emisiile radioactive de la centrala nucleară avariată Fukushima sunt "importante" şi reprezintă o sursă de contaminare locală pe care Japonia "va trebui să o trateze timp de zeci şi zeci de ani", a avertizat luni Autoritatea pentru Siguranţă Nucleară franceză (ASN), citată de AFP.
Emisiile radioactive de la centrala japoneză "sunt deja importante, aceste emisii continuă. Trebuie, deci, să ne aşteptăm ca Japonia să aibă de gestionat în mod durabil consecinţele emisiilor imporante de pe teritoriul său. Este o problemă pe care Japonia va trebui să o trateze zeci şi zeci de ani", a subliniat preşedintele Autorităţii, Andre-Claude Lacoste, într-o conferinţă de presă.
Aceste emisii sunt legate, pe de o parte, de "decompresiile controlate" - emisii de vapori care conţin particule radioactive - care au scopul de a diminua presiunea în reactoarele avariate, pentru a evita ca incinta care le înconjoară să fie avariată. Iar, pe de altă parte, ele sunt legate de "scurgeri" a căror origine este încă neclară, potrivit Autorităţii.
Dată fiind amploarea acestor emisii, "depunerile de particule radioactive la sol vor fi importante" în jurul centralei, a avertizat Jean-Luc Godet, directorul Direcţiei de Raze Ionizante şi Sănătate (ASN).
"Ţinând cont de condiţiile meteorologice, este probabil ca aceste contaminări să fi depăşit zona, (pe o rază de) până la aproximativ 100 de kilometri", potrivit lui Godet.
Autoritatea nu dispune de "informaţii foarte precise asupra contaminării mărfurilor alimentare", dar unele "arată că anumite vegetale au fost contaminate", a spus el.
Guvernul japonez a interzis luni vânzarea laptelui şi a două sortimente de legume verzi, produse în patru prefecturi apropiate de centrala de la Fukushima, din cauza unui nivel anormal de ridicat al radioactivităţii.
Urme de iod radioactiv şi de cesiu au fost găsite, de asemenea, sâmbătă, în apa de robinet, la Tokyo şi în împrejurimile capitalei japoneze, dar în proporţii inferioare limitelor legale.
De asemenea, un nivel de iod radioactiv de trei ori mai mare decât nivelul maxim admis a fost relevat, luni, în apa dintr-un sat situat la aproximativ 40 de kilometri de centrală.