Liderul libian Muammar Kadhafi, care se confruntă cu o insurecţie fără precedent "va lupta până la capăt", a afirmat, ieri, la Paris fostul său şef de protocol, Nuri El-Mismari, care a cerut azil politic în Franţa, relatează AFP.
Colonelul Kadhafi "se află la Tripoli, unde îşi schimbă în mod constant locul de reşedinţă", dar "nu va pleca în străinătate (şi) se va lupta până la sfârşit", a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa Nuri El-Mismari, care a petrecut 36 de ani alături de liderul libian.
Potrivit acestuia, cercul de apropiaţi ai lui Kadhafi "se reduce" de la începutul insurecţiei. "Îi mai rămâne un grup care nu are alternativă decât să se lupte alături de el", deoarece membrii săi "au comis crime".
Colonelul a făcut apel la mercernari pentru că "nu a avut niciodată încredere în armată", a explicat El-Mismari, refuzând să dezvăluie ţările de origine ale mercenarilor, "un subiect sensibil", în opinia lui.
Fostul şef de protocol s-a declarat ostil unei intervenţii militare a NATO în Libia dar a cerut o distrugere a pistelor de aterizare "pentru a împiedica aviaţia lui Kadhafi să bombardeze" insurgenţii.
"Nu vrem militari străini. Nu vrem să ne eliberăm ţara prin intermediul forţelor străine", a declarat el, subliniind că libienii "păstrează în memorie amintirea experienţei irakiene", unde raidurile aeriene americane au provocat victime în rândul civililor.
Întrebat despre Brega, el a declarat că se teme "de multe victime" în acest oraş din estul Libiei, care a fost ţinta unei contraofensive a forţelor pro-Kadhafi înainte de a fi preluat de insurgenţi.
El-Mismari a afirmat că a fugit în toamna trecută, când era în misiune în Mali. Arestat la 29 noiembrie în apropiere de Paris, el face obiectul unei anchete în urma unei cereri de extrădare din partea Tripoli, care îl suspectează de "deturnare de fonduri publice" în valoare de şapte milioane de euro.
În această procedură de extrădare, Curtea de Apel din Versailles urmează să îşi dea avizul. Dacă acesta va fi favorabil, cererea de extrădare va face obiectul unui raport al ministrului Justiţiei, apoi al unui decret al premierului. În caz contrar, procedura încetează.