Mii de manifestanţi au defilat ieri pe străzile din Manama, afirmând unitatea naţională a ţării, transmite AFP.
De la 14 februarie, mai multe manifestaţii au fost organizate pentru a cere o schimbare politică în acest arhipelag guvernat de o dinastie sunnită, aflată la putere în ultimii 200 de ani.
"Suntem toţi fraţi, sunniţi şi şiiţi", au scandat manifestanţii, majoritatea şiiţi, care au defilat din cartierul Salmaniah către centrul capitalei Manama.
Femeile în văluri negre mergeau pe o parte a drumului, iar bărbaţii pe cealaltă parte, potrivit unei jurnaliste AFP.
Opoziţia dominată de formaţiunile şiite a refuzat până în prezent să înceapă un dialog naţional propus de regele Hamad ben Issa Al-Khalifa, cerând în prealabil demisia Guvernului.
Manifestanţii instalaţi de mai multe zile în Piaţa Perlei, din centrul capitalei Manama, au exigenţe mai radicale şi vor îndepărtarea de la putere a dinastiei Al-Khalifa.
Aceasta conduce un regat de 1,2 milioane de locuitori, dintre care jumătate sunt cetăţeni străini. Populaţia autohtonă este majoritar şiită.
Revolta din Bahrain îngrijorează Statele Unite, care se tem de o eventuală influenţă a Iranului, o teocraţie şiită, asupra acestui regat vecin cu Arabia Saudită. De asemenea, cea de-a cincea flotă a marinei americane are cartierul general la Manama.
Totuşi, arabii şiiţi sunt mai apropiaţi de clerul irakian, dominat de ayatollahul Ali Sistani, care nu susţine supremaţia religiei asupra politicii, decât de clerul iranian.
"Defilăm pentru a afirma unitatea între şiiţi şi sunniţi la Bahrain", a declarat şeicul Mohammed Habib al-Muqdad, unul dintre cei 25 de militanţi acuzaţi de terorism şi graţiaţi recent de rege.