O aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul UE ameninţă securitatea restului Europei, a apreciat joi ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, citat de AFP.
"Dacă baza de date (...) a spaţiului Schengen cade în mâinile crimei organizate internaţionale, se duce toată securitatea internă europeană", a declarat el în cursul unei conferinţe de presă la Helsinki, referindu-se la un fişier european folosit de poliţia de frontieră.
Wauquiez a reiterat poziţia comună franco-germană, potrivit căreia aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen este "prematură".
"Suntem într-un sector în jurul României, Bulgariei şi Greciei", unde se concentrează "trei sferturi dintre problemele" legate de intrarea persoanelor şi bunurilor în UE: imigraţia ilegală, traficul de arme, problematica drogurilor, traficul de copii", a afirmat ministrul francez.
Ministrul finlandez al Afacerilor Europene şi Imigraţiei, Astrid Thors, a declarat, la rândul său, că Bulgaria şi România au progresat, dar a adăugat că cele două ţări mai au de luat "măsuri concrete pentru consolidarea luptei împotriva criminalităţii şi corupţiei".
Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a UE, este favorabilă aderării României şi Bulgariei la Schengen, dacă cele două ţări vor îndeplini toate condiţiile tehnice cerute.
Şansele Bucureştiului şi Sofiei de a adera în martie 2011 s-au topit ca zăpada la soare după reticenţele exprimate de Franţa şi Germania, comentează AFP.
Intrarea unei ţări în spaţiul Schengen trebuie să beneficieze de acordul tuturor celorlalţi membri, iar reticenţele Germaniei şi Franţei au practic valoarea unui veto.
Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi că Germania se opune pentru moment aderării României şi Bulgariei, cu ocazia unei deplasări în Ungaria.