O fetiţă canadiană în vârstă de 10 ani, astronom amator ca şi tatăl ei, a descoperit o supernovă, devenind astfel cea mai tânără persoană care a făcut o asemenea descoperire, a anunţat Societatea regală de astronomie din Canada, citată de AFP.
Kathryn Aurora Gray, care trăieşte la Fredericton, în provincia New Brunswick (estul Canadei), lucra cu tatăl său şi examina pe un ecran de computer imagini ale unor galaxii îndepărtate captate cu ajutorul unui telescop.
Ea a raportat descoperirea unei supernove de o magnitudine 17 în galaxia UGC 3378, la 240 de milioane de ani lumină de Terra, în constelaţia Girafei, a indicat societatea de astronomie.
O supernovă reprezintă o creştere puternică a luminozităţii unei stele uriaşe, în urma exploziei acesteia. Ea dă impresia că anunţă apariţia unei noi stele, dar marchează de fapt dispariţia violentă a unei stele. Mai precis, în momentul în care o stea masivă ajunge la sfârşitul vieţii ei, combustibilul ei fiind consumat, ea explodează şi se spulberă, provocând o enormă undă de şoc. Steaua începe să strălucească foarte intens, pentru o perioadă scurtă de timp.
Este vorba de un eveniment relativ rar: cea mai recentă supernovă observată în galaxia noastră datează de câteva secole, a precizat Societatea regală de astronomie. Dar este posibil să fie observată cu ajutorul unui telescop care nu trebuie să fie foarte performant.
Descoperirea făcută de Kathryn Gray a fost repede confirmată de doi astronomi amatori, americanul Brian Tieman şi canadianul Jack Newton, apoi comunicată biroului central al Uniunii astronomice internaţionale şi înregistrată sub numele de "supernova 2010lt".